Ești tinerel, te-ai mutat singur/ă și decizi că e momentul să-ți iei viața culinară în mâini. Sigur, pachetele de la mama nu strică, sigur, nici mâncarea de la Mega/Carrefour/Auchan etc. și n-ai uitat nici de mormanul de flyere de la pizza/chinezesc etc. Vine totuși și ziua când te hotărăști să gătești.
Cauți o rețetă pe net sau suni la un prieten (a se citi mamă, bunică etc.), stabilești ingredientele și poftim la piață.
Dacă vrei să faci o ciorbă de exemplu, o să-ți trebuiască legume cum ar fi ceapă, cartofi, morcovi, păstârnac, țelină, poate rădăcină de pătrunjel etc. Acum apar problemele pentru că tu știi care e…
Diferenta dintre pastarnac, morcov si radacina de patrunjel?
Pare simplu dar nu este. Așa cum oamenii nu prea știu nici care e diferența între taur și bou sau diferența între diverse fructe (vezi celelalte articole pe tema asta, click pe tag-ul de sub articol) sunt oameni care nu știu să diferențieze nici aceste trei legume.
Dacă pentru păstârnac și rădăcina de pătrunjel este mai greu, e adevărat, între morcov și păstârnac sau morcov și rădăcina de pătrunjel ar trebui să fie mult mai simplu. O să găsești la sfârșit o poză care să te ajute să faci diferența între cele trei legume dar până atunci să vedem care e definiția lor.
Conform dexonline, avem așa:
păstârnac: „Plantă erbacee legumicolă bienală din familia umbeliferelor, cu rădăcina pivotantă fusiformă, cărnoasă, albă sau gălbuie, asemănătoare cu cea a pătrunjelului, comestibilă, bogată în substanțe nutritive și în vitamine (Pastinaca sativa hortensis). ”
Arătă ca în poza de mai jos și poate fi lesne deosebit de morcov, pentru că este alb, desigur, are și un altfel de miros.
morcov: „Plantă leguminoasă din familia umbeliferelor, cu rădăcina groasă în formă de con, de culoare galbenă-roșiatică și cu gust dulce, folosită în alimentație (Daucus carota sativa). ◊ Morcov sălbatic (sau de câmp) sau morcovul câmpului = rușinea-fetei (Daucus carota). 2. (Arg. și fam.) Fiecare dintre bornele fixate pe marginile unei șosele”
Ca formă seamănă cu păstârnacul dar are o cu totul altă culoare, este portocaliu și are un alt miros.
rădăcină de pătrunjel: „Plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară (Petroselinum hortense); p. restr. frunzele sau rădăcina acestei plante. ◊ Compuse: pătrunjel-de-câmp = numele a două specii de plante erbacee, cu frunzele la baza tulpinii și cu florile albe sau trandafirii, a căror rădăcină este întrebuințată în medicină (Pimpinella saxifraga și major); pătrunjelul-câinelui = plantă erbacee mică, otrăvitoare, cu frunze ca ale mărarului și cu flori albe (Aethusa cynapium)”
Da, dacă vorbim de diferenta dintre pastarnac si radacina de patrunjel atunci putem avea o problemă. Au forme asemănătoare și culori asemănătoare. Se pot diferenția însă prin miros și prin faptul că rădăcina de pătrunjel are mereu și frunzele (sau așa ar trebui) în timp ce păstarnacul nu.
Cum nu prea sunt multe de zis, închei aici articolul, poza de mai jos ar trebui să facă imaginea și mai clară dacă mai e cazul și să fie mai ușor de făcut diferenta dintre pastarnac, morcov si radacina de patrunjel.
Sursă imagine: infrasunete.eu și pixabay.com