Azi avem doi termeni care iarasi sunt foarte apropiati dar care pot provoca incurcaturi destul de amuzante cel putin. Ca daca nu stiu, intrebi „se poate achita si numeral…” n-o sa pici bine, imi pare rau sa-ti spun. Dar hai sa vedem care este diferenta dintre numerar si numeral.
Oarecum situatia este relativ asemanatoare cu diferenta dintre ordinar si ordinal. Desi poate aici este cumva mai nuantata.
Diferenta dintre numerar si numeral
Si hai sa vedem ce zice si dexonline, ca sa ne facem o idee.
numerar, ~ă [At: NEGULICI / V: (îvp) ~măr~ / Pl: ~i, ~e / E: fr numéraire] 1 a (Înv; d. bani, monede) Care are curs oficial. 2-3 sn, a (Șîs valoare ~ă) (Valoare bănească în monedă sau hârtie-monedă) care poate servi direct pentru plată. 4 sn Bani sau semne ale acestora, în forma lor fizică de bilete de bancă, bilete de tezaur, monedă metalică și monedă divizionară. 5 sn Sumă determinată de bani. 6 sn (Îlav) În ~ În bani plătiți pe loc Si: (pfm) peșin.
Cash, bani gheata, bani „in mana”, portofelul gros etc. Deci numerar, se refera practic la bani „fizici”. Nu card, nu cec, nu crypto etc. Bani, in cel mai propriu sens al cuvantului.
NUMERÁL, -Ă, numerali, -e, s. n., adj. 1. S. n. Parte de vorbire flexibilă care exprimă, sub diferite aspecte, un număr, o determinare numerică a obiectelor sau ordinea obiectelor prin numărare. 2. Adj. (Înv.) Care se referă la numere, care se indică prin numere. Termeni numerali. Litere numerale. – Din fr. numeral, lat. numeralis.
Aici se schimba insa lucrurile. Mai seamana doar fonetic, ca altfel nu exista nicio legatura intre cele doua. Cum ziceam si cand am vorbit de ordinal ne jucam un pic acum, in sensul in care putem spune ca ordinal este un numeral dar invers, nu este valabil.
Ca sa fie si mai clar, noua este de exemplu un numeral. Deci e vorba de ceva ce se refera la numarare, siruri etc.
Cam atat am pregatit pentru astazi, revenim data viitoare cu alte dileme.
sursa imagine: https://publicdomainvectors.org/