coffe time

Diferenta dintre nes si cafea

Nes sau cafea? Sau care-i diferenta dintre nes si cafea, daca e?  Mie imi plac amandoua dar pentru ca sunt lenes, beau mai repede un nes, e mai simplu de facut. Cel mai probabil nu e insa si mai sanatos, pentru ca este evident mai procesat decat cafeaua simpla.

Care-i diferenta dintre nes si cafea?

Tot am un dubiu si nu stiu daca sa-i zic nes sau nescafe. Conform dexonline, mai corect ar fi nescafe. Un lucru pe care nu-l stiam, este ca si acesta este un produs din gama adidas, blugi etc. Adica, pentru ca nu avea echivalent in limba romana, noi am preluat numele marcii, considerand ca este un produs unic facut de un singur brand.

Dar sa vedem ce zice dexonline.ro pe tema asta:

NESCAFÉ®, (2nescafeuri, s. n. 1. Denumire comercială dată unui praf de cafea solubil, din care se prepară o băutură prin simpla dizolvare în apă; nes. 2. Sortiment sau porție de nescafe (1). – Cuv. fr.

Vorbim asadar despre o cafea solubila, un derivat din cafea care insa poate fi pregatit si cu apa rece, se dizolva in apa. Boabele de cafea insa sau cafeaua macinata trebuie fiarta pentru a obtine bautura cu acelasi nume.

CAFEÁ, (2cafele, s. f. 1. Sămânța arborelui de cafea folosită (de obicei sub formă de pulbere) în alimentație. 2. Băutură preparată din cafea (1) prăjită și râșnită sau dintr-un surogat. ◊ Cafea espresso = cafea concentrată, preparată într-un aparat special. Cafea filtru = cafea preparată cu ajutorul filtrului. – Din tc. kahve, ngr. kafés, fr. café.

Acest al doilea produs mai este cunoscut si sub numele de cafia (sau cel putin asa il pronunta) in unele zone ale tarii.

cana de cafea pe fundal alb vazuta de sus

Da’ cum se face nesul?

Cu grija. Producatorul (celebrul Nestle) si-a dorit sa obtina un produs competitiv, care sa poata lupta cu cafeaua. De fapt si-au dorit un produs alternativ – ei fiind producatori de cafea – care sa ii ajute pe cei mai grabiti/ comozi. Adevarul acesta fiind, ca un nes iti poti face oriunde, iti trebuie doar nes, apa (cald sau rece) si o cana (plus zahar daca vrei).

Evident, un nes sofisticat sa zic asa, e un pic mai greu de pregatit. Uite ai aici o varianta. De asemenea, de-a lungul timpului au mai aparut diverse retete – ca de exemplu celebrul Frappe, ce are la baza nesul.

Dar este si mai greu de obtinut. Pentru a obtine bautura solubila nes se ia cafeaua prajita si se trece printr-un mare proces – este trecuta pe sub jet de apa fierbinte, extrasul se solidifica etc. Este un mare, mare proces. Daca vrei detalii, le poti citi aici.


Mai este insa ceva de mentionat. Pe langa forma sau modul de obtinere, este totusi o diferenta clara intre cafea si nes. Cafeaua este o bautura cult, avem connoisseur-i in domeniu, concursuri de barista, localuri dedicate etc. Cum spuneam, un cult. Nesul nu e nici pe departe la nivelul asta. Este o bautura utila sa zicem dar atat.

Cineva care apreciaza totusi foarte mult cafeaua, nu va lua oricum in seama nesul asa cum pentru cineva care canta opera manelele nu exista.


sursa imagini: rawpixel.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *