maimuta fericita

Diferenta dintre mortal si mortar

Astazi avem de discutat doi termeni simpli si revenim la parnome. Diferenta dintre mortal si mortar este de o litera. Doar ca litera aia e foarte importanta, pentru ca doar unul este ceva ce poate fi favorabil vietii.

Dar hai sa vedem impreuna care e diferenta dintre mortal si mortar.

Diferenta dintre mortal si mortar

Ca de obicei cand este vorba de astel de termeni, apelam la dexonline.ro.

MORTÁL, -Ă, mortali, -e, adj. 1. Care provoacă moartea, aducător de moarte; ucigător. ◊ Salt mortal = figură acrobatică foarte periculoasă, constând dintr-o mișcare de rotire totală a corpului în aer. 2. Specific unui mort (II), ca de mort. 3. Extraordinar, nemaipomenit (de bun, de frumos etc.). – Din lat. mortalis, it. mortale.

Deci sensul propriu al cuvantului ar fi ceva care a provocat decesul. Un accident mortal, cum tot auzim pe la stiri, din pacate.

Sensul figurat, paradoxal, poate fi folosit insa ca sa descrie ceva extrem de frumos, care iti taie respiratia, care este socant de interesant, sa spunem asa. Ca de exemplu rochia aia e mortala! Desigur, aici nu vorbim de o rochie cu electrosocuri sau ceva ci pur si simplu de ceva extrem de frumos.

mortar1sn [At: HEM 2887 / Pl: ~e / E: lat mortarium1 Material de construcție în stare fluidă sau sub formă de pastă, constituit dintr-un amestec de liant, material granular și apă, care se solidifică prin întărirea liantului și care este folosit pentru legarea, fixarea, acoperirea etc. elementelor de construcție. 2 (Reg) Pământ muiat cu apă și amestecat cu paie sau cu pleavă, utilizat la tencuit Vz lut.3 (Sst) Vas în care se pisează grăunțe.

Deci mortar e ceva ce ajuta materialele alea din locuinta ta sa stea la un loc. Nu sa stea cuminti, ci sa nu se prabuseasca.

Nu degeaba vine din limba latina termenul, pentru ca este un material/ procedeu folosit de mii de ani, la propriu.


Deci ai grija sa nu zici ca Gimnastul a executat un salt mortar sau vreunei gagici ca e mortara! Ca s-ar putea sa nu iasa bine.


P.S De ce am pus poza cu maimuta? E amuzanta, doar atat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *