Daca ai in jur de 30 de ani, e posibil sa fi auzit expresia „a frichini mangalul… sau manganul”? Una din ele, dar posibil sa fi auzit expresia. Eu unul, am auzit-o de la unchiul meu. Despre ce inseamna… exista diferite explicatii, cea pe care am primit-o eu, nu-mi permit s-o public. Nu de alta dar contine cuvinte licentioase. Este in orice caz, echivalentul unui „a freca menta”. Dar nu despre expresie este vorba, daca esti curios, gasesti detalii aici. Pe mine ma intereseaza strict diferenta dintre mangan si mangal.
Si avem de-a face cu paronime si in acest caz, deosebirea dintre cei doi termeni fiind doar de o litera. Este insa o litera foarte importanta, care iti poate aduce necazuri. De exemplu, o nota mica la scoala sau sa fii luat la misto. Ambele sunt posibile, depinde ce cuvant folosesti si in ce context.
Diferenta dintre mangan si mangal
Ca de obicei pentru astfel de articole, apelam la dexonline, sa ne ajute sa facem lumina. Si hai sa vedem ce ne spun ei:
Mangan
Element chimic din grupa metalelor, de culoare albă-cenușie, strălucitor, dur și sfărâmicios, existent în natură sub formă de oxizi și întrebuințat în metalurgie la fabricarea anumitor aliaje.
Mangal
Cărbune ușor, sfărâmicios, obținut prin arderea incompletă a lemnelor în cuptoare speciale sau prin stingerea forțată a jăraticului.
Bun, asadar, cei doi termeni, nu au nimic in comun.
Pe scurt, manganul se refera la un element chimic. In natura se regaseste sub forma de minereu, deseori in combinatie cu diverse minerale. Este un metal asemanator fierului utilizat de altfel pe scara larga in industria oteliera. Dar si in fabricarea anumitor vopseluri de exemplu. Inteleg ca exista dovezi arheologice ca era utilizat inca cu cateva sute de ani in urma pentru fabricarea diversilor pigmenti.
De mentionat ca manganul se afla si in organismele vii, este un micro-element care se afla asadar in corpul nostru. De asemenea, termenul provine din limba germana.
Mangalul (simplificat la maxim) este lemn transformat in carbune prin foc. Si este astfel utilizat ulterior pentru forjarea diverselor metale. Termenul provine din limba turca.
Pssst!!! Daca ai impresia ca te-ai prins de unde vine numele orasului „Mangalia”, gresit. Pana la 1593, aceasta apare in diverse scrieri cu numele de „Pangalia” ceea ce inseamna in greaca bizantinca, aproximativ „cea mai frumoasa”. Ulterior, a inceput sa i se spuna „Mangalia”, nume ce este un derivat din limba tatarilor.
Diferenta cea mai simpla, am putea spune ca este reprezentata de faptul ca manganul este un metal, iar mangalul, „lemn”.
Cam asa putem presupune ca ar arata, intr-o reprezentare oarecum realistica. N-am gasit imagini satisfacatoare, asa ca am utilizat Bing Ai pentru a genera ambele imagini, desigur, pe baza instructiunilor mele.