diferenta dintre lamaie si limeta

Diferenta dintre lamaie si limeta

Care este diferenta dintre lamaie si limeta? Dar diferenta dintre lamaie, lime si limeta? Daca nici tu nu esti sigur, hai sa vedem.

Si scriu acest articol pentru ca nu stiu tu, dar sincer, eu, am facut o perioada de timp confuzie intre acesti termeni. Eu aveam impresia ca acest lime e doar un sinonim in engleza al clasicei lamai.

Diferenta dintre lamaie si limeta

Cand e vorba de articole de genul, mereu pornesc de la definitie, ca sa fie clar la ce ne referim. Si de aceasta data apelam la dexonline.

Ia sa vedem ce inseamna lamaie:

lămâie sf [At: M. COSTIN, O. 246 / V: (îvpa~, alam~, alimună, (reglam~, (îrglemie / Pllămâi / E: ngr λεμόνι1 Fruct al lămâiului, de formă sferic alungită, învelit într-o coajă galbenă aromată, cu miezul zemos și acru, bogat în vitamine și acid citric, folosit la prepararea unor mâncăruri, băuturi etc. sau a unor medicamente Si: (îrglimon. 2 (AsrîeA stoarce cuiva ~ia în nas A înfrunta pe cineva. 3 (RegîeSă nu storci ~ în nasul cuiva, că și ție apoi ți se stoarce Ceea ce faci altuia, ți se face și ție la rândul tău. 4 (ÎvpîeA-i plăcea un lucru ca grecului ~ia A-i plăcea un anumit lucru foarte mult. 5 (ÎvpîeLa masă grecul are a~ Se spunea despre obiceiul grecilor de a pune la masă o lămâie tăiată, care să taie pofta de mâncare a comesenilor. 6 (ÎsSare de ~ Substanță chimică acră, sub formă de cristale, folosită drept condiment Si: (regsăricică. 7 (Îas) Acid citric. 8 (ÎcApă-de-~ Zeamă de lămâie amestecată cu apă, utilizată în scopuri cosmetice. 9 (Prin sinecdocă) Zeamă de lămâie. 10 Galben citron. 11 (Pop) Lămâi. 12 (MolDob; art.) Dans țărănesc asemănător cu polca. 13 (MolDob; art.) Melodie după care se execută acest dans. 14 (Reg) Fasole galbenă. 15 (Reg) Voal de mireasă.

poza cu lamai

Si acum limeta:

LIMÉTĂ, limete, s.f. Fruct citric (Citrus aurantifolia), asemănător cu o lămâie mică, rotundă, cu coaja și miezul verde, foarte parfumat, utilizat mai ales la prepararea cocteilurilor; numită și lămâie verde, limeta nu este o lămâie obișnuită, necoaptă, ci este mereu verde. – Din it. limetta, fr. limette.

poza cu limeta

Practic, asemanarea dintre ele consta in faptul ca, de exemplu ambele sunt citrice dar diferenta dintre ele consta in faptul ca sunt totusi fructe diferite.

Iar limetele, nu sunt doar lamai necoapte, asa cum credeam eu acum cativa ani. Vorbim de fapt de doua fructe din aceeasi familie, citrice, dar care nu au legatura una cu alta. Adica si culoarea difera, pentru ca o lamaie coapta va fi mereu galbena in timp ce o limeta coapta ramane tot galbena.

Bine, bine dar lime-ul ce este?

Diferenta dintre limeta si lime e una lexicala doar. Lime-ul este de fapt termenul in engleza pentru limeta, asa cum a fost tradus la noi.


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *