Iaurt, kefir, lapte batut, trei termeni deliciosi din punctul meu de vedere. Dar desi in principiu au la baza acelasi principiu, am vrut sa stiu daca aceste trei produse sunt la fel. Adica vorbim de acelasi produs cu nume diferite? (cum ar fi in cazul shawrma vs kebab). Sau sunt produse diferite? Hai sa vedem deci care este diferenta dintre iaurt kefir si lapte batut.
Si cred ca mai putem adauga pe lista si „sana”, ca sa avem gama completa. Cam acestea sunt cred produsele de acest tip existente pe piata de pe la noi. Ar mai fi desigur si „ayran-ul” sau „airag-ul” mongolez, dar acestea nu sunt produse de larg consum. „Airag-ul de altfel nici nu se gaseste in Romania din cate stiu eu. Ayran da, mai poti cumpara de la restaurante libaneze ba chiar si diverse fast-food-uri.
Diferenta dintre iaurt kefir si lapte batut
Ca de obicei la acest gen de articol, vom apela la dexonline, ca sa avem un punct de plecare.
Iaurt
IAÚRT, (2) iaurturi, s. n. 1. Produs lactat cu un gust acid plăcut și cu aromă specifică, preparat din lapte de vacă, de oaie, de bivoliță sau de capră, prin fermentare cu bacterii lactice din adaosul de maia. 2. Sortiment de iaurt (1. – Din tc. yoğurt.
Kefir/ Chefir
CHEFÍR, chefiruri, s. n. Produs lactat dietetic preparat din lapte integral sau smântânit, acidulat cu un ferment vegetal, care constituie o băutură gustoasă, cu valoare nutritivă și cu proprietăți terapeutice însemnate. – Din fr. kéfir, képhir.
Lapte batut
Ei bine, pentru acesta n-am gasit o definitie in dexonline. Se mai numeste si „lapte acru” sau „lapte prins”, depinde de zona si ca proces este cumva similar celor doua de mai sus.
Cum se fabrica aceste produse?
Sunt similare ca proces de fabricatie. Vorbim la baza de lapte, care se fierbe si ulterior se adauga diferite culturi de bacterii. Produsele rezultate pot fi consumate asa cum sunt sau amestecate cu diverse. Poti adauga de exemplu fructe, le poti folosi pentru prajituri s.a.m.d.
Iaurtul este un cuvant care provine din turcescul „yogurt’. Evident, ne-am ales cu acest produs in urma influentei otomanilor asupra teritoriilor noastre. Ce sa zic, dupa niste secole de diverse… „relatii”, mai imprumuti lucruri de la vecini. La randul lor, turcii il aveau din alte zone. Inteleg ca nu se cunoaste exact originea acestui produs. Dar se crede ca are o origine foarte veche, era cunoscut inca de prin Mesopotamia. De asemenea, grecii, romanii dar si persii, aveau un produs similar, numit „oxygala” care se consuma amestecat cu miere. Interesanta idee.
Aparent, produsul a aparut „intamplator”. Nomazii isi tineau laptele in burdufuri din piele animala si bacteriile din piele au interactionat cu proteinele din lapte. Desigur, procesul este cu totul altul in ziua de azi si sunt o gramada de retete care iti explica cum poti sa-ti faci singur iaurt acasa
Kefir sau „chefir” (l-am vazut pe piata in ambele forme) este de origine mai apropiata de noi. Se pare ca provine de la nomazii de prin Nordul Caucazului. Cuvantul ar avea de asemenea aceeasi provenienta, desi nu este 100% clar.
Exista o diferenta intre kefir si iaurt, atat ca gust si textura dar si ca mod de preparare. Kefir-ul este obtinut prin fermentare sau cel putin asa se obtinea la inceputuri. Laptele muls se depozita in diverse recipiente inchise, la care se adaugau niste bacterii de origine vegetala de data asta. Aparent are si un pic de alcool. La fel ca iaurtul, se poate bea ca atare sau combina cu diverse alte alimente.
Laptele batut este un produs cumva mult mai simplu decat cele de mai sus. Se obtine rapid, mai ales pe vara. Daca lasi niste lapte dulce (dar nepasteurizat) langa o sursa de caldura – pe balcon de exemplu, in maxim 2 zile ai lapte batut. Bacteriile din lapte isi fac singure treaba si vei observa ca se separa cumva proteinele din lapte de zer. Amestecate, rezulta o bautura hranitoare si racoritoare.
Desigur si pentru lapte batut sunt diverse variatii si retete, in mod industrial, desigur ca procesul de fabricatie este cu totul altul decat cel mentionat de mine.
Sana este un produs obtinut similar dar este mai gras si cu un gust ceva mai dulce
Deci pana la urma, care este diferenta dintre iaurt kefir si lapte batut?
Sunt diferente mai mult asa, de detalii. Bine, gustul difera in mod clar. Eu de exemplu dintre cele trei, prefer oricand iaurtul. De fapt cam asta cred ca ar fi si ordinea preferintelor mele, iaurt, kefir si lapte batut. Ca idee, daca laptele batut ti se pare prea acru, poti sa adaugi o lingura de smantana peste si sa amesteci.
Deci diferentele principale hai sa spunem ca ar fi date de modul de fabricatie, mai exact de bacteriile care transforma laptele in aceste produse. Atat originea acestora cat si tipul lor dar si modul de preparare. Si cum spuneam, diferente de gust si textura.
Si acum mi s-a facut pofta de niste iaurt.
sursa imagine: publicdomainvectors.org
Diferenta principala este modul de preparare unele se fac cu lapte crud si unele se fac cu lapte fiert. In kefir se pun si unele adaosuri de unde si numele, granule de chefir care sunt o combinație de bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această simbioză de substanțe formează granule care seamănă cu conopida.
Laptele batut se face prin fierbere.Laptele se pune la incalzit si se tine pe foc pana fierbe, iar apoi se lasa la racit pana ajunge la o temperatura putin mai mare decat cea a camerei. Apoi, se adauga smantana fermentata, se amesteca si se lasa intr-o cratita acoperita cu tifon, pentru aproximativ 24 de ore. Bineinteles, metodele sunt diverse si pot fi ajustate in functie de preferinte.