ghiveci de plante

Diferenta dintre ghivece si ghiveciuri

Continuam seria articoleor de genul stiati ca! sau diferenta dintre, asa cum le am eu pe blog. Astazi discutam despre doi termeni mai putini cunoscuti sau folositi, ghivece si ghiveciuri. Au aceeasi radacina totusi inseamna lucruri diferite.

Asadar, hai sa vedem care este diferenta dintre ghivece si ghiveciuri.

ghiveci de plante

Ca de obicei pentru astfel de articole, apelam la dexonline. Definitia data de ei este urmatoarea:

GHIVÉCI, (1) ghivece, (2) ghiveciuri, s. n. 1. Vas de pământ ars, de material plastic etc., de formă tronconică, folosit pentru plantarea (în casă a) florilor. ◊ Ghiveci nutritiv = amestec de pământ, nisip, mraniță, îngrășăminte chimice etc., în care se plantează răsadurile de legume. 2. Mâncare preparată din tot felul de legume, cu sau fără carne. ♦ Fig. (Peior.) Creație literară, muzicală etc. eterogenă și lipsită de valoare. – Din tc. güvec.

Ca sa rezumam:

ghivece – vine de la ghiveci si este pluralul pentru vasele de pamant, de sticla, de plastic, de lemn etc. in care se pastreaza florile;
ghiveciuri – vine tot de la ghiveci, dar se refera la cu totul altceva. Este vorba aici de un fel de mancare ce presupune niste amestec de legume diferse. Practic, un soi de tocana de legume cu sau fara carne.


sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *