diferenta dintre gasca si gascan

Diferenta dintre gasca si gascan

Urbanizarea duce la confuzii cu privire la termeni simpli pentru oamenii de la tara. Acum ceva vreme am scris despre diferenta dintre rata si ratoi. Articolul a fost mult mai accesat decat credeam eu si de aia azi vorbim despre diferenta dintre gasca si gascan.

Pentru cei cu bunici la tara sau care au petrecut ceva timp in preajma animalelor, nu e nimic de lamurit aici. Dar pentru ceilalti, hai sa vedem impreuna care este diferenta dintre cei doi termeni.

Care e diferenta dintre gasca si gascan?

Semantic vorbind, e simplu. Gasca e sotia, gascanul e sotul. Gascanul, mai era si porecla celebrului fotbalist Nicolae Dobrin dar nu de aia suntem aici.

Deci avem femela si mascul, asta e diferenta dintre termeni. Din proprie experienta, iti pot spune ca gasca este o doamna. Nu de alta, dar gascanul este un mascul foarte teritorial. Cand aveam vreo 10 ani am fost terorizat de un asemenea exemplar. Eram la bunici si efectiv ma alerga si ma palmuia. Daca nu stii despre ce vorbesc, sa stii ca are obiceiul de a te prinde cu ciocul (sa te fixeze) si te plezneste cu aripile. Si crede-ma, loveste sanatos.

Cum deosebesti o gasca de un gascan?

Dar lasand comportamentul la o parte – desi o gasca cu boboci sunt convins ca e la fel de agresiva – sa vedem cum putem deosebi fizic, cele doua animale.

Spre deosebire de rate, unde diferentele sunt mai putin vizibile, din fericire la gaste e mai usor.

Am ales rasa de gaste albe, pentru simplul motiv ca e cel mai des crescuta la nivelul tarii noastre.

O gasca si un gascan se pot deosebi prin:

  • lungimea gatului – gascanul are gatul mai lung
  • gascanul este vizibil mai mare decat o gasca
  • voce – gasca scoate sunete mai subtiri
  • gascanul este de asemenea mai galagios

Si cum ziceam mai sus, gascanul are atitudine de bombardier. Se plaseaza mereu intre tine si femela/ boboci, rolul lui fiind sa-si protejeze familia.


Cam atat, ce sa zic, daca ajungi intr-un grup de gaste si una din ele vine spre tine, isi misca gatul ca un sarpe si face galagie, e clar gascan.


Si aici si vezi tot ce am scris mai sus.


surse imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *