familial sau familiar

Diferenta dintre familial si familiar

Astazi avem inca doi termeni care pot crea confuzii pentru ca sunt foarte asemanatori. Stiu, stiu, cine o fi inventat dom’ le paronimele astea? Nu putea sa stea in banca aia a lui? Ba putea dar daca totusi n-a stat, ce sa-i faci, uite asa trebuie sa ne batem noi capul sa retinem termenii astai. Dar hai sa vedem care e diferenta dintre familial si familiar.

Este evident ca ambii termeni fac parte din aceeasi familie lexicala totusi merg in directii un pic diferit. As putea spune ca este o situatie similara cu: original si originar. Daca insa reusim sa-i asociem cu un sinonim, va fi mai usor pe viitor.

Diferenta dintre familial si familiar

Si sa-i luam pe rand, il rugam si pe domnul dexonline sa ne ajute un pic. Hai sa vedem ce zice despre familial:

FAMILIÁL, -Ă, familiali, -e, adj. Privitor la familie, destinat familiei, de familie. S-au acordat peste 75000000 lei drept ajutor familial de stat și ajutor unic de stat mamelor singure și mamelor cu mulți copii. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2855. Zeci de rude… îmbrățișează și sărută pe logodnici cu zgomotoasă căldură și fac un mic teatru familial. CAMIL PETRESCU, O. I 350. Pe atunci eram foarte turburat de neplăcute afaceri familiale. CARAGIALE, O. VII 355. – Pronunțat: -li-al.

Asadar, familial, inseamna orice este legat de familie. Poate fi folosit si intr-un context negativ si intr-unul pozitiv, asa cum scrie si mai sus.

FAMILIÁR, -Ă,familiari, -e, adj. 1. (Despre exprimare, limbaj, stil) Care este folosit în (sau apropiat de) vorbirea obișnuită; simplu, fără pretenții. ♦ (Despre atitudini, comportări etc.; p. ext. despre oameni) Simplu, prietenos, apropiat; p. ext. care este fără respectul cuvenit, ireverențios. 2. Care este binecunoscut, obișnuit cuiva. [Pr.: -li-ar] – Din fr. familier, lat. familiaris.

Iar familiar inseamna: ceva cunoscut tie, ceva prietenos, ceva cu care poti relationa.

Ca sa-l retii mai usor, incearca sa-l asociezi cu expresia: ca acasa.

Si cum se spune totusi ca o imagine e mai buna decat X cuvinte, poate te ajuta asta:

Diferenta dintre familial si familiar

Si cam atat despre diferenta dintre familial si familiar.


sursa imagini: publicvetordomain.org si creatie proprie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *