ilustratie eschimos

Diferenta dintre eschimosi si inuiti

Stiai ca sunt oameni care traiesc in Antarctica? Sau in Arctica? Stiai ca sunt oameni care traiesc in zone de genul, ca de aia ai ajuns aici. Dar daca nu esti sigur care e Arctica si care Antarctica, vezi aici mai intai. Dupa aia trebuie sa vedem si cum se numesc acesti oameni, cei care traiesc acolo. Si diferenta dintre eschimosi si inuiti, este una oarecum subtila dar importanta.

Diferenta dintre eschimosi si inuiti

Este un pic complicat de explicat dar vom incerca. Asta pentru ca, cei doi termeni au ceva in comun, definesc oameni care locuiesc in zonele Arcticii, la Polul Nord. Dar exista niste diferente intre acesti termeni care provin cumva din istoria acelor popoare.

Pe scurt, nu toti eschimosii sunt inuiti. Si de asemenea, nici inuitii nu sunt eschimosi.

Dar hai sa vedem definitia eschimosului, conform dexonline.ro:

Populație indigenă, de tip mongoloid, care trăiește în regiunile arctice din America, Europa și Asia.

Daca tratam acest termen ca un termen general, ce se aplica oricui traieste intr-o zona rece, ok, putem spune ca si inuitii sunt eschimosi. Insa, nu e deloc un termen acceptat de populatiile inuite.

Ca sa rezumam un pic:

  • eschimosii – sunt populatii ce traiesc in zona Arcticii
  • inuitii – sunt un popor ce traiesc in anumite zone ale Arcticii si anume: Nordul Canadei, Alaska, Groenlanda.

Asadar, desi vorbim de oameni care traiesc „la fel”, exista o diferenta intre ei. De asemenea, termenul de „eschimos”, este considerat ofensator de o buna parte a acelor popoare. Asta pentru ca una dintre teoriile originii acestui termen, presupune ca acesta inseamna „mancator de carne cruda”. Daca vrei o paralela, e cam aceeasi treaba cu termenul „tigan” de la noi, care este contestat de populatia de origine, pentru ca are un trecut istoric negativ, fiind asociat cu „rob/ sclav/ spurcat/ pagan” etc.

Istoric vorbind, eschimosii, au un trecut de circa 5.000 de ani, cel putin cam de atunci dateaza primele obiecte gasite. Inuitii sunt o populatie ceva mai „tanara”, se presupune ca au migrat cam acum 1.000 de ani de prin zona Alaska.

Rezumatul rezumatului, deci care este diferenta dintre eschimosi si inuiti?

Pai:

  • istoric vorbind, eschimosii sunt mai vechi, inuitii mai noi
  • locuiesc in zone diferite ale aceleiasi regiuni
  • au origini similare dar cumva diferite
  • vorbesc limbi diferite

Cam atat despre eschimosi si inuiti, au generat mult interes de-a lungul timpului, exista asadar diverse carti si filme despre ei.


Uite si un film despre cum se traieste in zona aia, dar te previn ca e de pe la 1922 – evident, sunt si altele dar asta e primul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Exit mobile version