Diferenta dintre emotii si sentimente

Nu mai stiu pe unde am vazut ceva scris pe tema asta si m-a lovit, pentru ca mi-am dat seama ca nu stiu sa explic care e diferenta dintre emotii si sentimente. Daca pentru restul articolelor scrise pe tema asta stiam macar partial ce inseamna, de data asta subiectul chiar m-a prins in offside.

Care e diferenta dintre emotii si sentimente

O sa incepem cu dexonline, ca de obicei pastram reteta. Pentru emotie avem definitia urmatoare:

emoție sf [At: NEGULICI / V: ~iune, (îvr) ~ociune / Pl: ~ii / E: fr émotion cf it emozione] 1 Reacție afectivă complexă, în general bruscă și momentană, însoțită de tulburări fiziologice, care oglindește atitudinea individului față de realitate. 2 (Pgn) Tulburare sufletească Si: agitație, neliniște, palpitație, pătrundere, simțire. 3 (Îla) De ~ Emoțional.[1] 

Iar pentru sentimente avem definitia urmatoare:

SENTIMÉNT, sentimente, s. n. 1. Proces afectiv specific uman, care exprimă atitudinea omului față de realitate; simțământ. ♦ Afecțiune. 2. Facultatea de a simți, de a cunoaște, de a aprecia ceva; conștiință. ♦ Credință, impresie intimă; convingere. Avea sentimentul că l-a mai văzut undeva. [Var.: (înv.) simtimént s. n.] – Din fr. sentiment.

Ambii termeni au elemente comune dar nu sunt acelasi lucru.

Ca sa facem o paralela e ca si cum ai folosi mers pentru alergat si invers. In ambele iti folosesti picioarele dar nu reprezinta acelasi lucru. Poate nu e cel mai bun exemplu, pentru ca diferenta dintre emotii si sentimente nu este data doar de intensitate.

Sentimentele reprezinta ceva ce poate fi declansat de emotii si ceva ce simti constient, psihic, constant si de lunga durata, ca iubirea.

Emotiile reprezinta senzatii de scurta durata precum foamea sau frica. Daca de exemplu mergi pe o strada si apare un caine brusc care te maraie si da sa te muste. In corpul tau se declanseaza reactia lupta sau fugi, poti simti frica, inima iti bate tare pentru ca este marita productia de adrenalina, instinctul preia controlul etc.

Emotiile se manifesta fizic, pentru ca sunt reactii neuro-fiziologice si sunt declansate de ceva, ca in exemplul de mai sus.

Bucuria e o emotie, ca atunci cand iei in brate pe cineva drag sau te intalnesti cu cineva pe care nu l-ai mai vazut de mult sau primesti ceva ce iti doreai mult etc.


Bibliografie:


Sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *