Diferenta dintre curca si curcan

Diferenta dintre curca si curcan

Ca tot vine Halloweenul acum, care pentru curcani este echivalentul Craciunului pentru porcii, am zis sa incheiem cumva seria pasarilor domestice. Am scris despre rate, despre gaste, despre gaini, sa vedem si care e diferenta dintre curca si curcan.

Ca parere personala, curcanul cred ca mi se pare cel mai de treaba mascul dintre toti prezentati pana acum. El e bombardierul care e doar pe afisare asa. Daca te apropii prea mult, de obicei se infoaie, face galagie (acel glu glu glu) dar cam atat. Nu prea trece si la fapte, e asa, pe intimidare.

Diferenta dintre curca si curcan

Pai iarasi, semantic e simplu, curca e sotia, curcanul e sotul. Capo di familia si se si comporta ca atare.

E destul de simplu sa ii deosebesti, pentru ca fata de restul pasarilor de pana acum – de exemplu la rate, unde e mai complicat – la curci e destul de simplu. Au cam acelasi colorit dar sunt diferente majore.

Curcanul, are insa pe cap un soi de nas care ii atarna, un mot. Are la gat bling-bling-uri, margele colorate, le vezi de la distanta. In dreptul pieptului are si un soi de mot de par, care iese in afara foarte mult. Sa-i zicem ca ar fi un mot asa de barba.

Si coada e foarte stufoasa si o etaleaza deseori, pe stilul paun.

E clar, nu? La cuptor nu mai e asa smecher. Dar ce sa zic, penele il face pe curcan.

No discrimination dar curca nu mai are rost sa o prezint. Este exact la fel ca un curcan, dar cu motul ala din fata mai mic, fara coada aia, fara margele.


Ca fapt divers, carnea de curcan este foarte apreciata din mai multe motive. Se spune ca este o carne mai sanatoasa. Consumata fara piele, este o carne slaba, cu foarte putine grasimi saturate, ceea ce poate ajuta la scaderea colesterolului. Este de asemenea bogata in vitamine si aminoacizi.

Personal, nu prea imi place. Mi se pare foarte fada – cel putin varianta prajita/ cuptor. O prefer mai degraba in ciorba sau fiarta – gen taitei – acolo mi se pare mult mai ok la gust.

Dar ar mai fi si alta chestie de remarcat. Pentru cine a stat pe la tara stie deja ca nu e simplu sa cresti curci. Puii de curca sunt foarte sensibili. Trebuie ingrijiti – pana cresc un pic, efectiv le dai mancarea pe gat. Trebuie sa le dai pastile anti diverse boli, nu mananca orice etc. Asta ii ajuta si in sensul in care, sunt niste pasari pe care nu le poti indopa cu cacaturi pentru ca mor.

Din pacate, asta nu garanteaza ca dupa sacrificarea lor, nu se umfla carnea cu tot felul de solutii si porcarii, cum se face de obicei.


Si daca n-ai auzit niciodata cum se manifesta un curcan, vezi aici. E curcanul Costel care vorbeste cu stapanul, foarte funny.


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *