femeie savureaza bautura calda

Diferenta dintre cafea si cacao

Sunt doua produse care aduc fericire si bucurie in viata oricaruia dintre noi, indiferent de varsta. Ca nu prea e recomandat sa le dai cafea copiilor. Nici prea multa ciocolata nu e bine sa le dai, dar asta cumva si din alte motive. Desi sunt ceva asemanari intre cele doua, exista multe diferente. Si hai sa vedem care este diferenta dintre cafea si cacao.

Pana oarecum de curand, eram destul de convins ca ambele provin din acelasi continent. Asta insa probabil si din cauza faptului ca in acest moment cafeaua se cultiva masiv in America de Sud, desi nu este un produs nativ acelei zone.

Diferenta dintre cafea si cacao

Cafea

Are o istorie lunga si bogata. Boabele de cafea cresc pe un arbust originar din Kenya. Desprea cafea circula o legenda draguta dar nedemonstrata – ar fi si imposibil. Legenda spune ca undeva prin Kenya, era un cioban care pastea caprele. A observat ca dupa ce mananca niste fructe dintr-un arbust, devin foarte energice, au chef de joaca etc. El a luat boabele si le-a dus la o manastire – musulmana. Initial, calugarii le-au aruncat in foc, pentru ca le-au considerat produse demonice. Dar dupa ce le-au aruncat in foc, au fost atrasi de miros. Asa ca le-au scos si au turnat apa fierbinte peste ele. Ulterior, si-au dat seama ca aceasta bautura ii ajuta sa stea trezi pe parcursul slujbelor/ veghelor de noapte.

Cum spuneam, e o legenda draguta dar cel mai probabil nu e si reala. Ceea ce stim oricum cu totii la acest moment, este ca boabele de cafea contin un alcaloid, cafeina/ cofeina (ambii termeni sunt corecti, difera pentru ca au origini lexicale diferite – vezi pe dexonline). Cafeina actioneaza asupra sistemului nervos, este un excitant si din acest motiv este consumata peste tot in lume.

Cacao

Schimbam povestea, schimbam si continentul, cum spuneam la inceput. Cacao este tot un arbust, dar din America de Sud. Exista dovezi arheologice care demonstreaza ca era folosita inca de pe vremea olmecilor (civilizatie pre-mayasa). Initial din boabele de cacao, se facea o bautura care avea scop ceremonialo-religios sa-i spunem asa. Boabele erau macinate si amestecate cu apa, posibil in unele cazuri sa se mai fi adaugat si alte condimente, cum ar fi vanilia.

Ca si cafeaua, contine un alcaloid, teobromina. Si acesta are un rol stimulator al sistemului nervos dar este mult mai slab decat cofeina. Din boabele de cacao se prepara bautura cu acelasi nume sau ciocolata. Ciocolata este desigur mult mai consumata decat este bautura in sine, desi exista si varianta de ciocolata calda.

In „doze mici” este o delicatesa pentru orice copil. Si zic de „doze mici”, pentru ca ciocolata in forma solida/ lichida, contine si zahar sau grasimi. Si nu cred ca vrea nimeni un copil gras si agitat. Deci o recompensa e bine venita dar sa nu facem abuz.

Rezumat pentru diferenta dintre cafea si cacao

Hai sa sintetizam un pic lucrurile si sa le extragem ideile principale.

Cafea – arbust originar din Kenya (singurul teritoriul unde creste si sub forma „salbatica”); boabele sale contin cofeina/ cafeina, care este un stimulator al sistemului nervos; boabele prajite si macinate sunt folosite pentru prepararea diferitelor tipuri de bauturi ce au la baza cafeaua;

Cacao – arbust originar din America de Sud; boabele sale contin teobromina, un alcaloid ce la rand sau stimuleaza sistemul nervos dar mai putin decat cafeina/ cofeina; se foloseste pentru producerea bauturii „cacao” dar si a ciocolatei;

Stim cu totii cum arata boabele sau produsele prajite dar nu stiu cati dintre noi stim cum arata si neprocesate. De asta avem si varianta fota, in poza din stanga, boabele de cafea, in dreapta, pastaia de cacao.

sursa imagini: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *