padure de conifere

Diferenta dintre brad, pin si molid

Daca tot se apropie Craciunul si urmeaza marele macel mondial al naturii, am zis sa scriu relativ pe subiect. Rugamintea mea ar fi sa NU cumperi un „brad” natural ci unul artificial. Dar daca totusi n-ai de gand sa te abtii, am zis macar sa stii ce cumperi. Si hai sa vezi care este diferenta dintre brad, pin si molid.

Diferenta dintre brad, pin si molid

Exista si o asemanare intre ele. Toate trei fac parte din familia coniferelor si rasinoaselor si se intalnesc cam peste tot prin lume pe unde sunt munti.

Dar sunt si multe diferente intre ele. Si e foarte posibil ca tu sa ai impresia ca ai cumparat brad dar de fapt sa fie molid sau pin. Si n-ar fi nicio problema, daca ti se spune clar ce e ala si nu e vorba de diferente de pret.

Cel mai usor poti deosebi cele trei sortimente in functie de ace.

Molidul

Acele de molid sunt atasate individual de ramuri, nu in ciorchine. De asemenea, au patru laturi si se invart usor intre degete si sunt ascutite. Cand acele cad, raman un soi de „pori” pe crengi. Asadar acestea vor avea un aspect mai dur la atingere.

Conurile de molid sunt lunguiete, cu o baza mai mare si un varf ceva mai ascutit. Iar crengile sunt destul de pline si indreptate in sus.

Pin

Este cel mai usor de deosebit dintre cele trei. Asta pentru ca acele sale cresc in manunchiuri. Practic nu sunt ace singulare ci in grupuri de minim doua. E suficient sa retii asta ca sa-ti dai seama ca e vorba de un pin.

Si lemnul ramurilor de pin arata mult mai obisnuit cu un copac normal, ca un fag de exemplu.

Brad

Aici mai pot interveni problemele, pentru ca exista sanse foarte mari sa faci confuzie intre molid si brad.

Ca si in cazul molidului si acele bradului cresc direct de pe ramuri, singulare. Dar diferenta este ca aceestea sunt plate, 2D cum s-ar spune si fara varfuri ascutite. Si nici nu le poti invarti intre degete, tocmai din acest motiv.


Acum sper ca e clar care este diferenta dintre brad pin si molid dar sa vedem si niste imagini.

ramuri de molid
ramuri de molid
ramuri-de-brad
ramuri de brad
ramuri de pin
ramuri de pin

Acum poti merge cu articolul asta deschis sa pui umarul la distrugerea naturii.


sursa de informare si imagini: https://www.wikihow.com/Identify-Spruce-Trees si pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *