Diferenta dintre arpagic si arpacas

Diferenta dintre arpagic si arpacas

Pentru astazi am pregatit doi termeni pe care i-am auzit de multe ori folositi gresit. Dificultatea retinerii lor, consta din faptul ca sunt foarte asemanatori. In sensul in care patru din cele sapte litere sunt la fel, difera sfarsitul. Este doar o coincidenta, pentru ca sunt doi termeni care provin din limbi diferite, unul e maghiar si celalalt turc. De asemenea, difera in mod absolut total si sensul. Pentru ca unul dintre ele se refera la cereale si celalalt la ceapa. Dar care-i care? Vezi mai jos care e diferenta dintre arpagic si arpacas.

Diferenta dintre arpagic si arpacas

Daca ai folosit cuvantul arpagic intr-o constructie de genul: „Coliva se face cu arpagic”, atunci sa stii ca l-ai folosit gresit.

Arpagicul este un tip de leguma i-as spune eu inrudita cu ceapa. Nu e 100% ceapa, ci doar fac parte din ambele familii. Dar da, se foloseste pe post de ceapa. Cuvantul este de origine turca, probabil asa a si aparut in viata noastra. Se foloseste atat la plantat cat si la gatit.

In principiu se folosesc frunzele de la el si de obicei la salata. Cel mai probabil ai si cumparat de pe la piata asa ceva si fara sa stii. Pentru ca seamana frunzele destul de mult cu cele ale cepei verzi la fel cum si ceapa verde seamana cu usturoiul verde.

Dar destul despre arpagic, sa nu te usture ochii cititnd textul.

Arpacas este denumirea unui trib de nativi americani din U.S.A. Nu, am glumit, aia sunt apasi de fapt (apache in engleza).

Originea cuvantului este maghiara si arpacasul, conform dexonline, inseamna: arpacașuri, s. n. 1. Produs alimentar obținut prin decorticarea (și șlefuirea) boabelor de grâu, de orz sau de mei. 2. Soi de arpacaș (1). – Din magh. árpakása.

Arpacasul da, este produsul de baza pentru coliva. Cred ca se mai foloseste si la alte produse de brutarie/ patiserie, dar cel putin in zona de unde vin eu, din Buzau, se folosea pentru coliva.


arpagic si arpacas
Arpagic in stanga, Arpacas in dreapta

Cam asta ar fi cu cei doi termeni. Ca sa fie simplu de retinut pe viitor, ar trebui sa asociezi arpacas cu coliva. Atunci o sa fie clar, daca nu-i coliva, e celalalt.


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *