imagine din arctica

Diferenta dintre Arctica si Antarctica

Am terminat cu diferentele dintre rata si ratoi, gasca si gascan si din astea? Nu. Dar am luat o pauza de la zburatoare si sa trecem la un pic de geografie. Mai exact, care e bai nene diferenta dintre Arctica si Antarctica? E vreo diferenta? Pana de curand nu prea am fost atent la cei doi termeni, credeam ca unul dintre ei e cumva regiunea si alalalt ceva cu un continent. Nu? Nu.

Diferenta dintre Arctica si Antarctica

Diferentele sunt complexe. Ok, au ceva in comun si anume faptul ca in ambele zone este gheata si frig de te pi$i pe tine. Dar cam atat. In rest, sunt termen complet diferiti ce definesc doua zone diferite, desi ambele sunt polare.

Si hai sa le luam pe rand.

Arctica

Arctica este o regiune din nordul Pamantului, ce cuprinde Oceanul Arctic si portiunile cele mai nordice ale Groenlandei (parte a Danemarcei), Islandei, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Rusiei, Statelor Unite ale Americii (statul Alaska) si Canadei.

Termenul vine din grecescul Arktikos si simplificat, se refera la regiunea de la Polul Nord.

Am zis ca sunt diferite. Pe langa zona unde se afla, exista si alte diferente. Cum ar fi faptul ca Arctica, reprezinta un ocean inghetat, inconjurat de pamant. Antarctica, inseamna invers. Un continent inghetat inconjurat de apa.

Antarctica

Mai jos. Mult mai jos. Opusul, de aia se si numeste asa, numele provine din grecescul Antarktikos, care inseamna opusul nordului.

Asadar, aici vorbim despre Polul Sud. Cum am scris si mai sus, vorbim de un continent, Antarctida (si vezi ca nu Atlantida), inghetat, inconjurat de apa.


Ca sa fie usor de retinut care este diferenta dintre Arctica si Antarctica, ar trebui sa retii unul dintre termeni. Cel mai usor de retinut este Antarctica. Daca reusesti sa-l asociezi cu Polul Sud – avand prefixul An in fata (nu dati cu pietre daca nu-i corect prefix), atunci devine simplu. Celalalt e opusul, deci e Polul Nord.


Da’ pinguini unde gasim? Pe internet. La Polul Sud, deci in Antarctica avem pinguini, la Polul Nord, deci in Arctica, avem ursi polari ca Fram. De ce nu exista in ambele locuri? N-am nici cea mai mica idee.


Uite si o explicatie video, mult mai detaliata.


sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *