diferenta dintre albina si viespe

Diferenta dintre albina si viespe

Bzzzzzz. Stii sunetul, nu? Ala care te sperie instant, ca stii ca nu-i musca, care e doar scarboasa ci ceva care are un ac. Ac cu care te inteapa. Intepatura care te umfla. Si din pacate, pentru unii poate fi fatala. Daca ai cumva alergie la veninul albinei sau viespii, poti intra in soc anafilactic si nu e deloc amuzant. Dar hai sa vedem, care este diferenta dintre albina si viespe.

Diferenta dintre albina si viespe

Disclaimer: daca habar n-am, vrei sa afli care-i diferenta pentru vreun eseu la scoala sau ceva, nu asta e locul potrivit. Pentru ca nu am de gand sa tratez subiectul din punct de vedere stiintific. Articolul este insa scris pentru cineva care vedea una din insectele astea si habar nu are care e care

Albina

Harnicuta, muncitoare, bazaie ea pe acolo. O poti recunoaste prin faptul ca este o insecta micuta, cu un corp oarecum compact. Si partea de jos a corpului, are niste dungi in zona de portocaliu inchis spre maroniu.

Traieste in cuiburi – cele „domestice” traiesc in stupuri, celelalte isi construiesc ele „stupuri” pe undeva prin copaci, unde gasesc niste gauri, buturugi putregaite etc. Sunt organizate in colonii, traiesc sub conducerea unei regine (care are rolul de a face alte albine). De asemenea, au roluri diferite: unde o ard pe afara sa aduca polenul prin care fac mierea, altele stau de paza la intrare, altele au grija de pui etc.

Este periculoasa? NU. Daca o lasi in pace. Ea n-are treaba cu tine, isi vede de polenul ei. Dar atentie! este atrasa de dulce, deci daca bei o bautura dulce si e prin zona, e posibil sa se aseze pe buza ta. Incearca s-o indepartezi cu blandete si las-o in pace. Este una din cele mai utile insecte ever. Se spune si nu degeaba, ca daca dispar albinele… dispare si viata de pe pamant. Asta pentru ca, ele ajuta extrem de mult la polenizare, deci tin in viata vegetatia.

Daca insa cumva te inteapa… primul pas este sa scoti cat de repede poti acul. Ca sa intelegi care e ideea. Albina, e un soi de kamikaze japonez. Cand te musca, acul ei ramane infipt in tine cu tot cu punga de venin si albina moare. Asa ca scoate acul ala cat de repede poti.

Spala apoi zona cu apa si sapun si pune o compresa cu apa rece/ gheata. Pe la mine pe la tara (si merge) poti sa aplici pe zona afectata si o lingura sau ceva de metal, tinuta acolo – daca n-ai gheata sau apa rece.

Viespe

Fobie pentru unii, dragoste pentru mine. Este una din insectele mele preferate.

Caracteristicile ei ar fi: are un corp mai lung si mai subtire decat al albinei. Implicit si aripile sunt mai lungi. De asemenea, culoarea galbena este pregnanta cam pe tot corpul ei. Si mai e o diferenta majora.

Ai auzit de expresia talie de viespe? Aceasta exista pentru ca la viespe, sunt extrem de bine delimitate cele doua sectiuni ale corpului: partea cu capul si aripile si restul corpului, abdomenul cum ar fi.

Si viespea te poate musca daca nu o lasi in pace sau ca si albina, daca consumi chestii dulci pe afara, ai cine stie ce parfum etc. De exemplu grija mare daca mananci o fructa direct de pe jos. Este foarte posibil ca in interiorul acelei fructe sa fie o viespe pe interior.

Nici ea nu e o insecta agresiva by default. O lasi in pace, nu are treaba cu tine. In schimb, daca n-ai de lucru, bafta. Si mai trebuie sa retii ca viespea nu decedeaza dupa ce te inteapa. Isi pastreaza acul si poate reveni. Dar cum spuneam, ca orice animal, il lasi in pace, te lasa in pace.


Si daca tot nu e clar care e diferenta dintre albina si viespe, vezi in pozele de mai jos.

In stanga aveam albina, in dreapta avem viespea.

sursa foto: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Exit mobile version