Diana Duță | Interviu

Continuăm seria interviurilor cu Diana Duță, autoarea cărții Manchester Hotelce va fi lansată oficial în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest din București. Acesta va avea loc la Romexpo, Pavilionul B și pe Diana și cartea sa le puteți găsi la standul editurii Coresi și ePublihsers, pe 02.06.2018, la ora 18:00. Desigur, acolo poți cumpăra cartea la preț de librărie dar și comunica cu autoarea și obtine un autograf.

Interviu | Diana Duță

În primul rând aș vrea să aflu câte ceva despre dumneavoastră. Cine este Diana Duță, de unde sunteți, cu ce vă ocupați, nu sunt detalii pe internet și cititorii vor vrea să vă cunoască. 

M-am născut în Constanța, orașul meu de suflet, am absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius și la cei doar 24 de ani ai mei mă simt ca la început de 20.

Iubesc viața, soarele și marea. Cred că pentru orice autor este cel mai dificil să scrie despre el însuși. Eu nu vă voi prezenta clișeul în care susțin că pasiunea pentru literatură era înca din copilarie, urmând firesc studii în acest sens, apoi publicarea primului roman.

Pasiunile mele au variat de la mâncatul unei cutii întregi de înghețată în vârful patului până la călătorii epuizante, dar scrisul este o noutate în viața mea și este partea pe care doresc să o împărtășesc cu publicul larg.

Când v-a venit ideea să scrieți o carte și dacă vă mai amintiți ce ați scris prima dată (nu neapărat și publicat)?

Nu am mai scris deloc până la Manchester Hotel. O simplă schimbare în viața mea m-a determinat să scriu de parcă o făceam de o viață. Schimbarea rutinei, ruperea de universul pe care îl cunoșteam mi-a deschis noi orizonturi.

Vorbiți-mi vă rog despre Manchester Hotel, carte apărută (dacă am înțeles eu bine) în septembrie 2017 la editura Coresi. Cum a luat naștere cartea, când ați început să scrieți la ea?

Cartea a apărut în martie 2018 la editura Coresi, moment esențial în viața mea de până acum, căci o consider prima realizare cu adevărat notabilă după terminarea studiilor.

Ideea de a scrie Manchester Hotel a apărut în 2016, dar cartea propriu-zisă a început să se contureze spre finalul anului, când am reușit să îmi pun în ordine toate ideile și notițele adunate.

Cât a durat să o scrieți și ce anume v-a inspirat să scrieți un roman de dragoste?

Aproximativ un an și două luni a durat atât documentarea, cât și scrierea romanului. Ceea ce puțină lume știe este că Manchester Hotel a luat naștere total neașteptat.

Nu este doar un roman de dragoste, ci și o experiență de maturizare a unei fete care nu cunoaște lumea.

Am vrut să surprind acea ingenuitate a femeii tinere în iubire, naivitatea pe care orice femeie a experimentat-o la un moment al vieții sale. Locurile și personajele sunt inspirate din realitate, îmbogățite însă literar în forme și contururi ce le întregesc personalitatea și le accentuează trăsături definitorii.

Cum a recepționat-o publicul, din feedback-ul primit până acum?

Am remarcat că publicul este în principal feminin, ceea ce mă bucură. Este un roman scris cu sinceritatea unei femei pentru alte femei care au experimentat frumosul sentiment al dragostei.

În funcție de vârstă, unele s-au regăsit în personajul narator-Daria, în timp ce altele au rememorat anii tinereții și ai iubirilor îndepărtate.

Vă rog să o descrieți în 5 cuvinte.

Între iubire și ură, paradis și iad.

Nu prea întreb de nume de obicei dar de data asta sunt curios, ce v-a inspirat pentru numele cărții, Manchester Hotel?

Așa cum spuneam, locul unde are loc acțiunea, țară și cultură sunt toate inspirate din realitate. Hotelul ar fi putut avea orice altă denumire, atâta timp cât păstrează încărcătura istorică a Marii Britanii.

Ce vi se pare cel mai important la o carte, ce ar trebui să transmită aceasta?

Cel mai important este că la finalul cărții cititorul să fie capabil să simtă ceva. Fie că este fericire, tristețe sau compătimire, orice fel de sentiment confirmă succesul scrierii și înseamnă că autorul și-a atins scopul.

Preferați o carte SH, de la anticariat sau o carte nouă?

Contează mai mult titlul cărții decât de unde este această cumpărată.

Vă rog să-mi recomandați 3 cărți citite anul trecut/anul acesta care v-au plăcut foarte mult.

Suntem în 2018, cum vi se pare că stăm ca țară, cu cititul, mai există interes pentru literatură și pentru literatura română în special?

Depinde mult de nivelul de educație. Dorința de a citi e insuflată de experiențele vieții, de părinți și prieteni, de aprecierea frumosului. Cred că românii încă citesc, deși literatura română și mai ales cea contemporană, nu este încă apreciată la adevărata valoare.

Ce urmează după Manchester Hotel, lucrați la o altă carte?

Îmi doresc să duc la bun sfârșit un nou roman cândva, însă nu fără o evoluție literară. Voi păstra strategia de a scrie, conturând personaje după oameni deosebiți care mă atrag sau mă fascinează într-un fel sau altul.

Ce scriitori credeți că v-au influențat în stilul de scriere sau v-a influențat cineva?

Nu cred că a fost un scriitor anume, cât viața însăși. Romanele Ioanei Chichet-Macoveiciuc îmi par însă delicioase și extrem de relaxante. Combinația dintre cele două cred că poate inspira pe oricine.

Aveți un ritual anume de scris, scrieți într-un anumit loc, cu anumite haine etc?

Sunt foarte critică cu mine. Mi se pare că nu pot produce nimic de calitate dacă nu sunt singură în încăpere.

Ce lipsește literaturii române contemporane?

Publicitatea. Avem autori capabili și talentați care fără promovarea pe care o merită nu pot ajunge la cititori care i-ar aprecia.

Ce fel de muzică ascultați, aveți un gen preferat?

Nu sunt pretențioasă. Muzica este precum cărțile. Azi simți nevoia să asculți o baladă, mâine dai toate baladele pentru un hit pop.

Ce genuri preferați, în afara cărților de dragoste?

Apreciez non-ficțiunea contemporană, dar nu voi refuza nici o altă carte despre diferite culturi, romanele psihologice sau literatura de vacanță, ușor de citit și încărcată de umor.

Unde vă pot găsi cititorii, cei ce vor să interacționeze cu dumneavoastră, în afară de facebook? Aveți un site, un blog? Dacă nu, vă gândiți să vă faceți unul?

Momentan timpul nu îmi permite să fiu activă pe un blog, dar pe lângă pagina mea de Facebook (Diana Duță) există și o pagină a cărții (Manchester Hotel).

Un cuvânt de încheiere pentru cititorii scriitoriromani.info?

În momente bune sau rele ești personajul principal în viața ta. Asigură-te că scrii o carte pe care nu ai mai lăsa-o din mână și de care să fii mândru!


Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul librăriei Coresi sau de pe amazon, pentru românii din străinătate.


Nu uita, dacă ești român, susține literatura română! (un share, un like etc. sunt acțiuni binevenite). 


Sursă imagini: arhiva personală Diana Duță

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *