Despre sampling și cum poate readuce la viață o trupă cu Motzu și Nwanda

În hip-hop se lucra mult cu sampling. Atât pe afară cât și în țară însă sunt oameni care încă păstrează tradiția și mi se pare foarte mișto. Ce înseamnă sampling? Extrem de pe scurt, se ia un foarte mic fragment dintr-o piesă ce l-a inspirat pe beat-maker, se procesează și cu aceasta se face o piesă nouă, dusă într-o cu totul altă direcție.

Așa a luat naștere și piesă de față, aici există un sample atât la nivel de instrumental cât și la nivel de voce, adică un samplîng verbal, un cut căci refrenul nu e dat de Nwanda ci de artistul de la Timpuri Noi.

E o discuție extrem de veche pe tema sampling-ului, unii zic că dom’le e ciordeală, c-o fi, c-o păți etc. Așa o fi, eu n-am chef să intru în discuția asta. Ce vreau să zic este însă că mie mi se pare foarte util sampling-ul, poate aduce pe cineva la viață.

Cazul de față. Nwanda, deși este unul dintre cei mai vechi artiști hip-hop de la noi, face parte din dacă nu primul să zicem al doilea val de hip-hop de la noi, alături de băieții de la Facem Records, fiind parte din Armada. O bună bucată de timp nu a fost deloc foarte prolific așa că nu este foarte cunoscut cu toate astea, are o bucată din publicul de rap, deloc de neglijat.

La ce e util sampling-ul? Păi readuce în atenția tinerei generații o formație relativ uitată. Cam asta s-a întâmplat în cazul de față. După ce am ascultat piesa lui Nwanda am ascultat și varianta originală, cea de la Timpuri Noi. Mi-a plăcut, mult chiar așa că am mai ascultat și alte piese de la ei, de care mi-am reamintit cu drag.

Deci e sau nu util sampling-ul? Eu zic că da, pentru că mi se pare că e win-win pentru ambele părți, toată lumea are de câștigat.

Mai jos ambele piese.

Și aici piesa de la Timpuri Noi.


Tu ce zici pe subiectul ăsta, care piese îți place mai mult?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *