david ogilvy

Invata sa promovezi si sa te promovezi in online si offline cu „Despre publicitate cu David Ogilvy”

david ogilvy

David Ogilvy a fost un mare om a fost dar nu la propiu, doar la figurat. A fost mare prin ce a facut, prin viziunea si curajul sau. Ca idee, la 38 de ani, a avut curajul sa-si schimbe cariera si viata si sa o ia de la zero intr-un domeniu total necunoscut. Cati au curajul sa faca asta?

Este considerat de multi parintele publicitatii moderne.

Puteti citi mai multe despre el pe site-ul propiu si personal, ogilvy.com, aveti acolo toata biografia. Pe scurt, s-a nascut si a studiat in Anglia, a fost bucatar si comis-voiajor, a lucrat si cu serviciile secrete in razboi etc. Dupa razboi, cand avea 38 de ani, a inceput sa lucreze in publicitate, fara sa aiba deloc experienta pana atunci si a dat lovitura, conducand pana la 80 de ani cred, agentia Ogilvy & Mather, una din cele mai bune si mai cunoscute agentii din lume.

Cartea „Ogilvy despre publicitate”

Este unul din darurile sale pentru noi, muritorii de rand. Cam asta pot eu spune dupa ce am citit-o. Mi se pare un manual de publicitate, poti afla tot ce trebuie sa stii despre acest domeniu din aceasta carte. Este adevarat ca este scrisa in 1983, nu tot ce spune mai este 100% relevant, insa principiile raman valabile.

Afli din carte cate ceva despre el, cum a inceput sa lucreze in publicitate, ce experienta avea etc. Ulterior, afli cum este organizata o agentie de publicitate, ce face un accountant, ce face un copywriter, ce face un artdirector etc.

Mai departe, trece prin toate formele de publicitate, scrisa, radio sau reclame tv. Ne impartaseste din experienta lui, ne da niste hint-uri, cu privire la ce sa facem, cand sa facem cum sa facem.

Partea aceasta cel putin, ar putea s-o citeasca toti cei care scriu in vreun fel sau altul.

De exemplu are niste sfaturi foarte bune cu privire la titlul unui articol. Desi  nu sunt vreun specialist in asta, am invatat din aceasta carte cateva chestiuni vitale cum ar fi faptul ca titlul este cea mai importanta componenta a oricarui articol. Titlul este cel pe care-l vad oamenii mai intai, pentru un timp extrem de scurt, fractiuni de secunda. Daca nu reuseste sa-i faca sa se opreasca, nu vor citi nici restul articolului, clar?

Apoi, trebuie ca prin titlu, oamenii sa considere ca au un beneficiu de obtinut, sau ca invata/primesc ceva nou. De asemenea, un titlu bun este acela care ofera oamenilor un beneficiu, o noutate dar care le starneste si curiozitatea.

Sunt multe de invatat din cartea asta insa trebuie citita cu foaia si pixul langa sau cu un reportofon langa, ca sa prinzi toate sfaturile. De asemenea, nu e genul fast-read. Este lectura usoara, este frumos scris insa trebuie sa ii prinzi sensul si sa retii ideile daca vrei sa-ti foloseasca la ceva, ca nu e beletristica.

Eu mi-am luat notite pe masura ce am citit din ea, cel putin din zonele unde ma interesa in mod deosebit. Vorbesc aici de sfaturile pentru redactarea titlurilor, a articolelor, despre fonturi si dimensiuni, despre imaginile folosite etc. Sunt multe sfaturi de dat si de primit.

Va sfatuiesc s-o cititi, va spun insa ca veti avea mari probleme s-o gasiti in Romania, eu am dat de ea cu greu.

Daca insa va hotarati (si eu va recomand s-o faceti), o puteti cumpara de pe okian.ro la pret redus.


Ca de obicei, va recomand sa va abonati la blog (mailul in dreapta sus) si sa dati un like si pe facebook. 

Sursa imagini: ogilvy.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *