poster fondatorul Despre franciza McDonald's si cum a ajuns ce este astazi

Despre franciza McDonald’s si cum a ajuns ce este astazi

franciza McDonald's

  • Regia: John Lee Hancock
  • Actori: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carrol Lynch
  • Gen: Drama, biografie
  • An: 2016

Nu-mi placea  franciza McDonald’s nici inainte dar acum dupa ce am vazut filmul asta imi place si mai putin. Dar fie ca-mi plac, fie ca nu, sunt mereu curios sa aflu despre marile afaceri sau marile personalitati ale lumii fie prin intermediul cartilor, fie prin intermediul filmelor. Consider ca ai mereu ceva de invatat de acolo. Este si cazul acestui film dar mie nu prea imi plac invatamintele de aici, mare parte dintre ele nu sunt morale.

Sinopsis Fondatorul – The Founder 2016 – Despre franciza McDonald’s

Filmul ne prezinta povestea lui Ray Kroc, cel ce a dus McDonald’s la nivelul de astazi. Asa cum probabil gresit credeau unele persoane (eu printre ele), Ray Kroc nu este insa cel ce a dezvoltat conceptul din spatele acestui business de succes. L-a dus mai departe dar nu l-a creat.

McDonald’s-ul, conceptul de servire rapida in doar cateva minute, specializarea doar pe o serie limitata de produse, logo, arcade si tot ce tine de ele au fost creatia a doi frati Dick si Mac. Acestia sunt „descoperiti” de un antreprenor, Ray Kroc, care incercase diverse mici afaceri. Acesta este cucerit atat de numele firmei care il atrage definitiv cat si de concept, de modul de dezvoltare etc.

Ca atare, discuta cu cei doi frati si reuseste pana la urma sa-i convinga sa-l lase sa francizeze toata treaba. Cei doi sunt de acord si afacerea incepe. Ray este un lup flamand si cauta rapid investitori si incepe sa dezvolte treaba. Dupa o vreme insa, isi da seama ca nu prea era avantajos pentru el. Desi ii mergea bine, la nivel financiar nu se vedea asta, din varii motive. Cauta solutii si dintr-o intamplare, un necunoscut il invata ce are de facut. Trebuie sa-si schimbe atentia de la mancare in alta zona.

Care o fi aia? Vezi daca te uiti la film. Pot doar sa-ti spun ca este o schimbare profunda care ii confera controlul si puterea si asupra celor doi frati. Asta il ajuta intr-un final sa preia intregul control al companiei.

Ce te invata placut filmul

Filmul este unul banal ca mijloace tehnice si joc actoricesc. Este foarte interesant prin prisma povestii prezentate si cam atat.

Sunt cateva notiuni pe care filmul ti le prezinta cum ar fi deschiderea catre nou, viziunea. Nu stiu, daca incerci sa vinzi masini si nu merge, vezi poate merge mai bine daca vinzi doar cauciucurile. Apoi, specializarea pe ceva anume este cheia succesului. Cei doi frati asta au facut. Au luat un meniu foarte bogat la inceput, cu vreo 27 de tipuri de mancare si s-au concentrat doar pe ce se vindea mai mult. Asa a aparut conceptul de McDonald’s.

Ne mai prezinta si ideea de „think big” cum zic americanii, de a gandi grandios pentru a ajunge acolo. Apoi este vorba si despre gandirea creativa, sau a  intoarce o problema pe toate partile. Cum ar zice tot americanii „sunt mai multe feluri de a jupui o pisica”. Important este sa nu te blochezi pe un singur aspect sau o singura bariera.

In final, fondatorul ne prezinta cele doua aspecte care formeaza cheia succesului: … si… Sunt mandru de mine, am ajuns la aceleasi concluzii ca si el de acum vreo doi ani de zile. Peste inca vreo doi, o sa pot sa-ti zic daca functioneaza.

Ce nu-mi place la film

Ideea ca e ok sa faci chestii si ca asa e in business. Ca de exemplu, Ray Kroc, ii pacaleste pe cei doi frati in mai multe randuri. Practic, le smulge afacerea cu forceps-ul, fortandu-i la un deal nu asa avantajos. Da, a procedat legal dar nu, nu e si moral. Sigur, pentru multa lume aspectul moral nu e relevant pentru ca nu-i poate trage nimeni la raspundere dar pentru mine este.

Nu-mi place chestia asta, nu mi se pare ok sa insufli mai ales tinerilor ideea e ca ok sa faci orice, daca ai un scop. In dragoste si in razboi, n-ar trebui sa fie permis chiar totul.

Ca de exemplu, la vanzarea finala, cei doi frati ar fi trebuit sa primeasca circa 1% din vanzari din franciza McDonald’s in fiecare an. Din varii motive, asta nu s-a putut trece in contract. De prisos sa mai spunem ca nu si-au vazut banii nici pana in ziua de azi.

E ok sa faci asta? Mie nu mi se pare.

Sursa imagine: captura de ecran trailer youtube si impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *