„Cititorul de cadavre” este cu siguranta o carte interesanta, dar imi e foarte greu s-o incadrez intr-un anumit gen. Hai sa zicem ca ar putea fi considerata un roman istoric. Dar prin prisma subiectului. Sau cel putin nu este genul de roman de capa si spada, atat de comun genului literar mentionat anterior.
Acest roman este insa castigator al premiului international Ciudad de Zaragoza, in anul 2012. N-am gasit prea multe informatii despre autor din pacate.
A reusit insa sa trateze intr-un mod inedit un subiect oarecum delicat. Asa cum el insusi marturiseste la finalul cartii, avem de-a face cu un roman care impleteste istoria cu fictiunea.
Pentru ca personajul principal, Song Ci, a existat in realitate. Mai mult decat atat, poate fi considerat parintele medicinii legiste. El a fost cel care a documentat aceasta activitate, scrierile sale din 1247 pastrandu-se pana in ziua de astazi. De altfel, autorul nostru s-a folosit la randul sau de aceastea.
sinopsis „Cititorul de cadavre”
Ci, Song Ci. Un tanar modest dintr-o familie de tarani, ce traieste undeva in China anului 1200. O China care are un imparat si un sistem feudal si un imens paienjenis de functionari. Unii mai mici, unii mai mari, unii mai cinstiti, altii mai putini. Mita de exemplu, pare sa fie un motiv recurent pentru China. In mai multe carti (scrise de autori diferiti, desigur) am tot intalnit acest motiv. N-am idee daca corespunde sau nu realitatii. Sunt absolut sigur insa ca nu este un caz singular, dar acest subiect poate ar trebui tratat separat.
Song Ci nu are o viata usoara. Locuieste alaturi de parinti, un tata cumva aflat la marginea societatii, demis din functie din X motive. Un frate care pune painea pe masa, dar pune si „biciul langa ea”. O sora care ii este extrem de draga si o mama, aflata cumva la jumatatea familiei.
Viata nu e usoara pentru Ci, duce o lupta pe multe planuri. Si pasii il poarta nici el nu stie unde. Dar nu de putine ori este nevoit sa ia decizii dificile. Sau cel putin, se trezeste nu o data pus in fata unor alegeri deloc usoare. Ce alegi, principiile sau viata celor dragi? Calea corecta sau „cea manjita”? Si oare e mai bine sa taci sau sa vorbesti?
ochiul critic
Un roman care mi-a picat in maini oarecum din intamplare. Cautam ceva pe tema istorica, am dat de el, am zis sa-i dau o sansa. Nu era chiar ce cautam eu la momentul ala, este adevarat. Mai degraba as fi citit ceva cu mult mai multa actiune. Poate ceva cu vikingi sau chestii de genul.
Insa nu-mi pare deloc rau ca l-am citit. Autorul mi-a adus ceva nou, un altfel de roman istoric, o altfel de perspectiva. A nu ma intelege gresit, nu este un roman plictisitor, chiar daca nu gaseste scene de lupta sau ceva la tot pasul, este un amalgam interesant.
Pentru ca este o carte in care gasim fragmente de istorie reala (am spus la inceput, Song Ci este un personaj real). Gasim amanunte interesante despre munca unui legist, intr-o perioada in care aceasta disciplina aproape nu exista. Se gasesc detalii despre legislatie Chinei, despre birocratie, despre studenti etc.
Mai mult decat atat, autorul a reusit sa creeze un roman istoric presarat cu aventura dar si cu motivele unui roman cu detectivi. Este un roman pentru toata lumea, pentru ca gasesti cam orice vrei prin el. Istorie, drama, dragoste, lupta, calatorie, cunoastere etc. You named it, the book have it.
In concluzie, „Cititorul de cadavre” este o carte pe care o recomand cu drag si pe care o poti cumpara de aici (link afiliat).