Darul lui Jonas – film despre societatea perfecta – 2014

Oare cum ar arata societatea perfecta? Locul in care ar fi foarte usor si frumos de trait, fiecare ar sti ce are de facut, statul i-ar spune unde ii e locul si cum sa fie un bun cetatean… n-ar exista criminalitate, droguri etc. Este oare o dorinta utopica? Vedem in Darul lui Jonasfilm despre societatea perfecta.

In regia lui Phillip Noyce si cu actori ca Brenton Thwaites, Jeff Bridges sau Meryl Streep Darul lui Jonas a aparut in 2014, numele sau original fiind The Giver. 

#sinopsis Darul lui Jonas, film despre societatea perfecta

Actiunea acestui film are loc in viitor, intr-un interval de timp nedeterminat cu precizie. Este un moment in care omenirea se afla in etapa perfecta a dezvoltarii sale. Societatea este si ea una ideala, este o societate unita ce pare ca merge spre bine.

In aceasta etapa a umanitatii, totul este perfect: mancarea, programul oamenilor, temperatura, sanatatea, nu mai exista razboaie, ura, invidie, infractiuni etc. Fiecare stie ce are de facut in societate si e un cetatean bun si fiecare isi primeste locul din partea societatii.

Este un soi de societate comunista dar fara rigorile acesteia sau asa pare la prima vedere.

Lipseste insa ceva din aceasta societate perfecta? Da. Lipsesc sentimentele si lipseste culoarea, la propiu si la figurat. Fiecare face ce trebuie sa faca nu ce vrea si in niciun caz ce simte. Si nu prea simte nimic. O injectie obligatorie dimineata care se pare ca are scopul de a-i proteja pe oameni de tot dar si de ei.

#ochiul critic

Mie imi plac chestiile distopice asa ca nu prea aveam cum sa ratez filmul asta. Este un film despre o societate perfecta dar una distopica. Subiectul propus este unul foarte interesant,  mereu mi-au placut povestile de genul si sunt fan al filmelor SF.

Scenariul este interesant, ideea de baza la fel. Nu ma omor insa dupa stilul young-adult in care as incadra si acest film. Mi se pare ca stilul asta scade din profunzimea unui film, efectiv ii ia din adancime.  Cam asta este si singura chestie care nu mi-a placut la film, plus jocul actoricesc ce a scartait un pic dar nu rau.

Sursa imagine: captura de ecran trailer „The Giver”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *