Ca blogger imi petrec destul de mult timp pe net. Am nevoie sa caut idei de articole, am nevoie sa ma documentez pentru articole, am nevoie sa urmaresc chestii etc. De asemenea, sunt bloggeri pe care ii apreciez si pe care vreau sa-i urmaresc, sunt filmulete educative cum ar fi discutiile de la Ted si tot asa.
Si pe net intampin insa acceasi problema pe care o intalnesti cand te duci la supermarket sa zicem. Daca e prea mare oferta, e aiurea ca te incurci in oferte, esti ca un rechin dezorientat de bancul de pesti.
#ce e de facut?
Ca sfat general inainte de a invata cum sa te organizezi pe net, incearca sa scapi de balast. Adica, pastreaza ceva doar daca iti foloseste, intra pe site-ul ala doar daca iti aduce ceva in plus, altfel nu. Timpul este cea mai pretioasa resursa a ta, ai grija cum il folosesti.
Cum sa te organizezi pe net.
O sa-ti recomand mai jos, o serie de tool-uri care te pot ajuta sa te organizezi si sa pastrezi ce ai nevoie aproape. Laptopul tau sau browser-ul tau ar trebui sa arate ca o bucatarie, sa poti gasi rapid ce ai nevoie. Din fericire, sunt o serie de extensii si alte tool-uri care ne ajuta sa facem asta.
- Bookmarks/ semne de carte
Incepe cu clasicele „bookmarks”. Cu un simplu CTRL+D (in Google Chrome si Firefox) poti salva pagina/site-ul care te intereseaza. Aici eu mi-am creat folder si in folder le pun pe cele pe care le vizitez rar iar in bara, le pun pe cele pe care le folosesc tot timpul.
In bara am de exemplu youtube, facebook, reddit etc.
Imi place mult extensia asta, am descoperit-o acum cativa ani la un prieten si o folosesc de atunci.
Practic, arata ca un tabel unde iti permite sa-ti pui site-uri. Le poti organiza in multe tab-uri in functie de categoria lor sa zicem. Daca ai 10 bloguri de exemplu, le poti pune pe fiecare acolo si e foarte ok, cu doua click-uri ai intrat pe blog.
Inca o extensie, care te ajuta sa salvezi extern, oarecum pe un alt site ce te intereseaza. Eu o folosesc pentru chestii temporare.
Sa zicem ca azi am navighat pur si simplu pe net si am gasit o stire despre primaria capitalei care a facut nu stiu ce. Ok, vreau sa scriu pe subiectul ala dar nu acum. Atunci salvez articolul in pocket, cand am timp si chef revin la el, apoi il sterg de acolo.
Un alt site dar pe care il folosesc mai putin este Pinterest. Acesta nu este o extensie (desi are si asa ceva) ci este un site de sine statator. Poti salva ce vrei tu aici, poze, articole, filmulete etc. Este cunoscut si recunoscut pentru salvarea de poze, in general oamenii asta fac pe el, salveaza asa ceva.
Iti poti organiza colectiile de chestii in board-uri. Poti face de exemplu un board (panou) cu mancare, unul cu haine, etc.
Aici il gasesti pe al meu, sa-ti poti face o idee.
- Feedly
Ce e feedly? Un site, sau o extensie care te ajuta sa urmaresti blogurile sau site-urile care iti plac.
Citesc bloguri, n-am timp sa citesc foarte multe dar sunt cateva pe care le urmaresc si vreau sa intru cand posteaza ceva nou.
Bloggerii ofera mai multe variante de abonare de exemplu, sunt module precum One Signal (pe care il am si eu aici), abonare prin mail (si pe asta il am) dar si alte variante. Mai poti urmari pe social media, de exemplu.
Mie nu-mi plac variantele de mai sus. Vreau mailul curat, nu vreau sa fie full de mailuri chiar de la alti bloggeri. Apoi, varianta cu One Signal e mai ok, dar s-ar putea sa nu citesti toate notificarile alea.
Ca atare, prefer feedly. Ce face el? Pai iti inregistrezi tot asa in panouri blogurile pe care vrei sa le urmaresti si cand ai chef, intri tu si vezi ce-a mai aparut. De acolo poti vedea daca citesti sau daca nu, te priveste pe tine.
Pe langa site-ul in sine, mai exista si extensia Feedly Notifier care iti apare in Chrome si te anunta in timp real (delay de cateva minute) cand apare un articol pe unul din blogurile urmarite de tine.
Mie mi se pare cea mai buna varianta pentru bloguri, nici n-am nevoie de mai mult.
Cam atat despre cum sa te organizezi pe net, acestea sunt instrumentele pe care eu le folosesc in mod curent.
Ar mai fi de mentionat aici doua site-uri:
- goodreads.com – site unde iti poti monitoriza cartile citite dar si ce vrei sa citesti si etc. Aici au ei un sistem de challenge, iti fixezi la inceputul anului (sau cand vrei tu) cate carti vrei sa citesti anul ala si apoi vezi tot timpul unde esti pe grafic, daca esti inainte, daca in urma etc.
- letterboxd.com – echivalentul pentru filme. Este mai usor de utilizat decat imdb.com, mie imi place mai mult, este mai user friendly si mai interesant. La fel, aici poti tine jurnalul filmelor vazute, poti adauga filme pe care vrei sa le vezi samd.
Tu ce folosesti? Daca stii si altele, te rog, nu ezita sa le imparti cu noi, lasa un comment si o sa incerc sa updatez articolul.
sursa imagine: pexels.com