viperele din romania

Cum sa recunosti o vipera?

Pai poarta tocuri, se machiaza, iti spune cuvinte dulci… Lasand glumele la o parte, serpii sunt o problema in Romania. Mai exact in mintea oamenilor din Romania, pentru ca de fapt ei nu reprezinta o problema in sine. Asta pentru ca nici nu avem specii atat de multe veninoase si in al doilea rand, pentru ca daca ii lasi in pace, te lasa in pace. Dar hai sa vedem cum sa recunosti o vipera.

Cum sa recunosti o vipera?

Cum ziceam si mai sus, oamenii sunt foarte speriati de serpi. La mine la tara cel putin, oamenii omorau serpii peste tot pe unde ii prindeau. Ceea ce e o mare, mare tampenie. Pentru ca daca te duci printr-o zona departe de casa ta, si vezi un sarpe, lasa-l in pace. Nu trebuie sa-l omori absolut deloc, pentru ca nu-i deloc un pericol pentru tine.

De asemenea, din cauza fricii, iarasi, oamenii omoara serpii indiferent daca sunt sau nu veninosi chiar si sarpele de casa, care e foarte util intr-o gospodarie. Pentru ca are treaba cu rozatoarele, soparle si alte chestii. Deci de fapt omori o creatura utila, care nu te deranjeaza cu nimic. Sunt sanse de 99% sa nu-l vezi niciodata pentru ca atat cat stiu eu despre subiect, sta pe sub case (mai ales la cele batranesti) si mai iese din cand in cand la soare.

Revenind la vipera, dar asta e valabil pentru orice animal salbatic (ba chiar si domestic) cand vezi o vipera, prima regula este asa: las-o in pace!!! Exista riscul sa te muste doar daca se simte amenintata, incolo isi vede de treaba ei. Deci daca esti printr-o zona unde ar putea fi vipere, vezi pe unde calci, pe unde te asezi, pe unde pui mana. Daca nu dai peste ea, nu da peste tine. Si daca ii lasi suficient timp, o sa fuga singura din calea ta. Nu are absolut niciun interes in a te musca pe tine si a-si consuma aiurea veninul, neavand ce sa faca cu tine. Ea il foloseste ca sa manance si nu vrea sa-l iroseasca pe fraieri neatenti.

In tara noastra exista trei specii de vipere si le poti vedea mai jos de la stanga la dreapta, Vipera ammodytes, Vipera berus, Vipera ursinii.

Pe langa corp si desenele in romb+celebrul V de pe cap, poti identifica foarte usor o vipera – indiferent din care specie face parte prin ochi. E simplu de tot, viperele si serpii veninosi au pupila pe verticala – ca pisicile – ceilalti au pupilele rotunde.

Acum daca esti pe vreo carare de munte si intalnesti un sarpe dar nu vezi bine, nu te apuca sa te apleci sa te uiti in ochii lui. Cum spuneam, se aplica prima regula. Lasa-i timp sa fuga si apoi iti vezi de treaba ta.

Stai linistit NU o sa te urmareasca sa te muste, ca nu suntem in filmele cu Anaconda.


sursa imagini: Benny Trap prin wikipedia.org.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.