save the data

Cum poti sa pierzi totul intr-un moment

Nu te speria, povestea nu-i una dramatica, de viata si de moarte. E totusi o poveste trista pentru mine, dintr-un anumit punct de vedere. N-am pierdut totul in sensul obisnuit (casa, job, masina etc. – bine, aici bifez oricum una din trei) ci mi-am pierdut datele. Cand ai anumite proiecte, cum ar fi articole scrise din sfera unde activezi tu (gen eu am momente cand imi notez diverse idei de articole sau chiar le scriu, recenzii de carti/ filme etc.) ar fi bine sa ai grija de ele.

Ce s-a intamplat?

Simplu, s-a futut laptopul temporar. Mai exact, windows-ul a decis ca e momentul sa se retraga in glorie, somn si n-am putut sa-l resuscitez neam. Sunt si doua ironii aici:

 1. s-a intamplat fix in ziua de Paste dar cum windows-ul nu e Iisus, n-a inviat (o fi crapat cand s-au despartit nea Bill cu tanti Melinda)
 2. s-a intamplat fix cand incepusem procesul de back-up al informatiilor pe care le consider eu importante pentru mine

Problema e ca n-am apucat sa fac back-up pentru cele mai recente chestii si muncisem destul la ele dar asta e… se refac.

Ce am invatat din toata treaba asta?

Cam aici voiam sa ajung ca nu vreau sa-mi plang de mila desi sincer toata treaba m-a demoralizat. Muncisem mult si acum s-a dus dar aia e. Am incercat cu data recovery etc. n-am reusit sa obtin ce aveam nevoie. Ca de exemplu, aveam o intreaga serie de articole pregatite complet, trebuiau doar postate si acum sunt gone.

Ce as vrea sa-ti spun si tie.

Daca te afli in una din urmatoarele situatii:

 • ai poze foarte multe la care tii, sunt importante pentru tine
 • esti freelancer/ content creator etc. ai proiecte in derulare
 • ai documente importante in pc (acte scanate ale casei/ personale etc.)

Ai grija de ele.

Si ce inseamna ai grija de ele? Varianta care mi se pare mie cea mai ok, este un dublu back-up.

Suntem in 2021, sa eliminam dvd-urile si chestiile de genul din start (daca mai e cineva care se mai gandeste la asta). Din 2 motive:

 • laptopurile moderne nici macar nu mai au unitate de citire pentru asa ceva – e chiar cazul meu
 • cd-urile crapa. Am cd-uri mai vechi, pastrate foarte bine – adica am scris informatia pe ele si atat, erau in suport de cd-uri etc. si am patit sa nu mai fie citibile desi erau de la producatori de calitate, nu porcarii

Eu nu sunt it-st si poate cineva mai experimentat ca mine are alta opinie. Din experienta mea insa, este clar, NU e ok sa-ti tii informatiile doar pe pc/laptop. Poate crapa oricand (am patit-o de multe ori) si ramai cu buzele umflate ca vedetele de carton.

Poti sa-ti iei un hard extern sau un stick de mare capacitate etc. Ce vrei tu si e ok, nu? NU. Si astea pot crapa. Am patit-o si pe asta. Stick-uri care n-au mai putut fi citite neam si n-am putut recupera informatia si hard-uri externe care si alea s-au dus la Domnul. Cu unul am patit-o recent, o data am reusit sa recuperez informatiile printr-un program specific, a doua oara… pl si caciula.

Asa ca eu am ajuns la urmatoarele concluzii, ca sa fiu sigur ca nu pierd datele, am nevoie de doua variante de back-up si anume:

 • un serviciu de cloud/ storage – sau cum vrei sa-i zici
 • un suport fizic

Ce e mai important pentru mine voi tine acolo si am decis sa lucrez direct pe cloud si fizic sa fac back-up saptamanal (de fapt update) acolo unde este cazul.

Daca vrei sa mergi pe o varianta de genul, depinde de tine si de gusturile tale. Sunt variante free la mai multe servicii de genul dar iti ofera 2-5 GB (si mie nu-mi ajung).

Am testat de exemplu Dropbox, am avut Samsung Cloud (s-a inchis), am incercat cloud-ul de la Orange, google Drive si inca vreo doua de care nu-mi amintesc.

Am ales insa OneDrive-ul pana la urma de la Microsoft si iti spun mai jos si de ce:

 • este accesibil ca pret (sunt mai multe variante, eu am ales-o pe cea de 1 TB la 40 RON/ luna)
 • varianta asta include si acces gratuit pentru aplicatiile office (Word, Excel etc.) si e un bonus misto
 • ca aspect sa spunem asa, este varianta cea mai faina pentru mine. In sensul in care este facuta in asa fel incat practic zici ca lucrezi cu un folder de pe laptop-ul tau si imi place foarte mult partea asta.

Alte servicii de acest gen testate mi se pare ca nu ofera acelasi lucru, sunt mai greoaie.

Cam asa arata si ma repet, pentru ce am eu nevoie se pliaza perfect:

captura de ecran microsoft one drive

Concluzia acestui articol? NU fi bou/ vaca cum am fost eu si nici lenes. Ai grija de datele tale pentru ca munca ta se poate duce pe apa sambetei imediat.

Daca folosesti alte servicii de care esti multumit sau ai alte solutii, fii te rog, dragut si lasa un comentariu mai jos – ar fi de mare ajutor atat pentru mine cat poate si pentru altii.


sursa imagini: pixabay.com, rawpixel.com si captura de ecran OneDrive

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *