Colectia Povestiri Stiintifico-Fantastice Anticipatia 05

Desi le-am pus de vreo trei ori cred in ordine cand le-am cumparat, tot nu le-am citit in ordine. Ma rog, nu conteaza, pentru ca nu au nici o legatura una cu alta, dar ca idee.

In acest caz, nu pot sa spun de exemplu ca aceasta de fata, CPSF 05 continua povestile din celelalte.

Voit sau nu, acest volum mi se pare unul dedicat calatoriei in timp. Cartea este deschisa de o poveste a lui Ted Chiang, ce poarta numele de Negutatorul si poarta alchimistului. Daca data trecuta ziceam ca nu mi-a placut povestea lui, asta mi-a placut enorm de mult.

Prezinta notiuni foarte misto, amestecate intr-o poveste veche. Sunt chiar chestii tehnice sau cel putin idei teoretice despre timp dar si idei morale. Se prezinta clar ideea ca nu e bine sa influentezi trecutul, chiar daca ai putea. Chiar daca incerci sa-l schimbi, tot acolo vei ajunge.

Povestea aceasta este formata la randul sau de trei povesti si fiecare exemplifica minunat cate o speta de calatorie in timp si manipulare a acestuia. Mai mult decat atat, autorul le leaga intr-un mod foarte inteligent. Tot respectul, mi-a placut mult povestea asta.

Urmeaza un eseu sau un articol al lui Stephen Hawking, care ne vorbeste despre ce inseamna masina timpului si despre ce inseamna calatoriile in timp. Exista gaurile de vierme sau gaurile negre? Pot fi ele exploatate? Daca da, de ce am avea nevoie si cand s-ar putea sa calatoareasca omul in timp?

Sunt intrebari la care Hawking raspunde fara perdea si prezinta evident un punct de vedere extrem de interesant. Vad timpul si calatoria in timp intr-o alta lumina dupa ce am citit acest articol.

Urmeaza Gradina potecilor temporale, un articol de Cristian Tamas. Nici acesta nu se dezminte si pastreaza subiectul, discutand despre carti scrise pe tema calatoriilor in timp. Aici gasesti o serioasa bibliografie pe tema asta, mergand din antichitate si pana in prezent. Daca esti pasionat de carti pe tema asta, te sfatuiesc sa-ti cumperi volumul asta, o sa ai ce sa citesti pentru vreo doi ani.

Cartea se continua cu o povestire a lui Liviu Radu, La galop prin piramida, o poveste interesanta ce transpune cititorul intr-o lume desertica cu rase necunoscute. Tot impotriva timpului este si acest galop, se mentine directia cartii.

Este o carte interesanta, v-o recomand cu drag, pana acum mi-a placut cel mai mult din seria de CPSF citite. Sper ca si celelalte carticele sa fie la fel de interesante daca nu chiar mai interesante.


Daca ti-a placut aceasta, o poti cumpara de aici la pret de 5 eugenii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *