compozitie afis film ciprian porumbescu

Film despre Ciprian Porumbescu

De aceasta data trecem in revista un film biografic, despre unul dintre cei mai mari compozitori romani dar nu numai. Vorbim despre un film Ciprian Porumbescu. Nu este un documentar dar este un film ce aduce ceva lumina in viata marelui muzician.

Nu sunt foarte multe de spus despre acest film. Evident, toata actiunea il are in prim plan pe Ciprian Porumbescu, ca Baywatch-ul pe David Haselhoff, dar intr-un mod mult mai placut.

ciprian porumbescu

sinopsis film despre Ciprian Porumbescu

Filmul incepe cu Ciprian deja „mare”, student si cu un festival campenesc unde isi demonstreaza pentru prima data in fata maselor talentul de violonist.

Cum ziceam si mai sus, pelicula pune accent pe viata lui Porumbescu, de la problemele cu care s-a confruntat – a fost sarac, inchis, refuzat de tatal fetei pe care o iubea, urmarit etc. – pana la activitatea sa artistica, dar nu numai.

Este scos in evidenta foarte mult caracterul patriot al lui Porumbescu, lupta sa continua intr-o Transilvanie ocupata de austro-ungari si marea lui dragoste pentru poporul roman, pentru cultura si traditia acestuia. De asemenea, este evidentiata pe alocuri si legatura dintre Porumbescu si alti mari romani, ca Alecsandri si Eminescu.

ochiul critic

Filmul este unul foarte bun, cu nume destul de cunoscute si cu o coloana sonora de exceptie. Evident, nu lipsesc bucati din operele lui Ciprian Porumbescu dar nu pica deloc rau, ci din contra, suna foarte bine, sunt cantate cu pasiune, cu suflet, practic vibreaza muzica.

Sunt prezenti la datorie Toma Caragiu, Ioan Besoiu, Sebastian Papaiani, Tamara Cretulescu sau Emanoil Petrut.

Concluzia filmului este una singura, Ciprian Porumbescu a fost un mare muzician dar un si mai mare patriot.


Un fragment din film poti viziona aici dar gasesti si filmul intreg, urcat pe youtube.


Sursa imagini: wikipedia.org si publicdomainvectors.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *