grafica lider roman

Cum nu vii tu Tepes doamne! De ce sa vina?

Din vina poetului Eminescu, inca se aude expresia Cum nu vii tu, Tepes, doamne. Zic din vina lui pentru ca din start e gresita sintagma si cam exprima esenta poporului nostru. Asteptam salvatorul in loc sa ne salvam singuri.

Ma rog, despre Tepes s-a scris si se va mai scrie mult. Dracula pentru unii, un psihopat si un sociopat pentru altii, lider perfect pentru altii si tot asa. A ramas in istorie printre altele ca fiind un domnitor crud dar foarte drept. De aici si plangerea noastra dupa el. Daca ar veni insa… s-ar putea sa nu ne pice bine, ca nu prea suntem niciunul asa, usa de biserica dar asta e alta discutie.

Eu ma gandeam totusi ca in loc de Cum nu vii tu, Tepes, doamne mai bine am avea expresia Cum nu vii tu, Cincinnatus, doamne.

Este ca nu ai auzit in viata ta de acest personaj? Nici eu pana recent. Ar trebui sa apara in manuale, ar fi util pentru copii, mai ales ca oricum avem noi pretentii de origini latine, nu?

Cine a fost Cincinnatus?

Etimologic vorbind, numele sau m-a dus cu gandul la orasul cu nume aproape omonim din U.S.A. Da, am avut dreptate dar nu stiam cine e.

Cautand pe net, am fost impresionat. Conform wikipedia, pe scurt, povestea sa este urmatoarea:

Cincinnatus era un patrician roman ce a trait undeva prin anii 400 I.C. Era cumva un om modest totusi ce lucra la ferma sa si traia simplu. Lider militar, a fost chemat in fruntea Romei sa o apere de o invazie. Asta a si facut, dupa ce pericolul a fost insa indepartat, el s-a dus inapoi la ferma sa. Sa ne intelegem, primise puterea totala dar a renuntat la tron si s-a intors la viata sa.

Cu tot respectul pentru Tepes, pentru care nutresc totusi o admiratie ascunsa din anumite puncte de vedere, insa mai bine ar veni acest Cincinnatus daca tot avem nevoie de salvatori.

Tepes era pana la urma un dictator, cam asa erau toti demnitorii pe vremea aia. Cincinnatus, se pare ca era un lider adevarat ce nu avea dorinte de marire, putere etc. A venit, si-a facut treaba ca un bun cetatean, a plecat.

Politicieni din astia ne trebuie noua. Avem? Daca avem sunt rugati sa iasa repede in fata.


sursa imagine: wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1