poster cele zece porunci film 1956

Cele zece porunci film 1956

Ca profet și conducător evreu cred că Moise este cel care ar trebui să primească premiul pentru întreaga carieră. Nu de alta dar Exodul, Cele zece porunci, plăgile etc. generează și au generat tot timpul interes. Este valabil și în cinematografie ca atare încă din 1923 a fost prima ecranizare pe această temă, primul Cele zece porunci film biblic să-i spunem.

poster cele zece porunci film 1956

Astăzi vorbim însă despre Cele zece porunci film din 1956, regizat de faimosul Cecil B. DeMille. Beneficiază de altfel de actori geniali, în vârf de formă la acel moment, printre care îi remarc pe doi dintre preferații mei, Charles Heston și Yul Brynner. Pe ambii îi mai găsiți aici pe site în filme gen Ben-Hur, Taras Bulba, Planeta Maimuțelor, Regii soarelui etc.

#sinopsis Cele zece porunci film 1956

Cele zece porunci, este un film biblic ce tratează un subiect amplu dezbătut. Față de alte filme pe această temă însă, acesta este orientat mai mult către om.

În prim-plan este Moise, dar filmul se axează mai mult pe viața lui de dinainte de a deveni profet și conducătorul evreilor.  Spre deosebire de alte filme de acest gen, este trecută în revista viața acestuia de când era mic, cum a scăpat de măcel, ce s-a întâmplat cu el apoi, preocupările lui umane, cum era în raport cu faraonul, cum era în raport cu femeile etc.

Cumva se evocă latura umană a lui Moise și modul lui de a vedea/rezolva lucrurile. Întregul film îi creionează o imagine de om “uman”, modest și umil, cu un caracter tare, capabil să își impună punctul de vedere unei mari mase de oameni.

 

În Cele zece porunci se respectă destul de bine povestea biblică din ce am văzut eu, cu foarte mici scăpări.

Sunt ilustrate prin imagini/culori vii cele 7 plăgi și de asemenea și Dumnezeu apare într-un peisaj feeric, în chip de stâlp de foc (foarte tare imaginea respectivă).

Filmul merită văzut, dar necesită răbdare și indulgentă. Ca toate filmele din perioada aceea are darul de a zgâria pe retina anumite efecte, practic se vede cu ochiul liber că sunt forțate, dar evident e de înțeles, așa erau atunci vremurile/tehnologia.

În rest, numai de bine de zis, scenariu bun, actori buni, îl vom vedea pe Yul Brynner în rolul lui Ramses și pe Charlton Heston în rolul lui Moise. Din punctul meu de vedere, peliculă excelează la toate capitolele de la actori la costume, poveste etc. nu degeaba a câștigat la vremea lui un premiu Oscar și a fost nominalizat la încă 6; de altfel a câștigat și alte premii sau a fost nominalizat.

Este un film bun, foarte interesant pe care ți-l recomand cu drag. Ai însă nevoie de răbdare pentru că tine aproape trei ore, nu este un film scurt deloc.

Sursă imagine: http://www.impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *