Cei care au revolutionat jocul

Daca vrei sa ti se scoale, renunta la mancat carne

Articolul asta nu e despre sex, Kamasutra sau etc. Titlul, este insa una din concluziile trase dupa ce am vazut documentarul Cei care au revolutionat jocul (The Game Changers – original). Era de multicel pe lista mea de Netflix si am reusit sa-l vad.

# sinopsis Cei care au revolutionat jocul

Ai auzit de Louie Psihoyos? Nici eu, pana sa vad filmul asta. Vorbim insa de un sportiv, un luptator profesionist, campion UFC (daca am retinut bine) care incepe o calatorie pe zona de alimentatie. Sufera o accidentare urata de tot si de acolo incepe studiul sau.

Practic, incepe documentarea cu privire la alimentatie, de la cele mai vechi teorii in acest sens, pana la experimente si studii moderne.

In calatoria sa, discuta cu o gramada de oameni si sportivi care au renuntat la carne si au un regim alimentar vegetarian – in unele cazuri, se mai consuma lactate de exemplu. Sunt povesti foarte interesante de viata si in general, toti oamenii prezentati in film au schimbat macazul  din varii motive.

Printre ei se afla si celebrul Arnold Schwarzenegger, eu unul habar nu aveam ca este vegetarian.

# ochiul critic Cei care au revolutionat jocul

Mie mi s-a parut un film bun, solid, destul de documentat. Ca orice documentar, probabil luat la puricat, sunt teme sau subiecte care ar putea fi contrazise.

Dar mi se pare ca este un film bine realizat si obiectiv. Se incearca ca orice afirmatie sa fie sustinuta de studii si dovezi.

Ca de exemplu (putin spoiler alert) ultimele descoperiri stiintifice demonstreaza ca gladiatorii erau vegetarieni (sau aveau un regim alimentar bazat pe multe legume), nu preponderent carnivori, asa cum se credea. Sau, animalele nu sunt cele care produc proteinele (asa cum se credea) ci sunt doar intermediarele – practic, iau proteina din vegetale si ne-o dau noua.

Documentarul trateaza problema alimentatiei din mai multe puncte de vedere, cel al sanatatii, cel al poluarii, cel economic s.a.m.d.


Si daca de exemplu, planuiesti o seara fierbinte de sex (cu cine oi vrea tu), nu manca o mare friptura. Mai bine mananci un fel de mancare fara carne, vegetal. De ce? Pentru ca te ajuta sa-l ridici mai repede si mai bine pe… Micul Print. Ai explicatia in documentar.


Tragand linie, este un film foarte bun si foarte interesant. Pe mine m-a prins si m-a facut inca o data sa-mi pun intrebari in legatura cu alimentatia mea. Si asa sunt cativa ani de cand vreau sa renunt la carne, nu am reusit insa sa fac asta. Dar de cand am vazut filmul, am renuntat sa mai consum lactate – inclusiv cafeaua o beau cu lapte de soia – iarasi, explicatia in film.sursa imagine: impawards.com si rawpixel.com0

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.