afis cei 8 odiosi

Cei 8 odiosi – western sangeros marca Tarantino

Cine a citit Karl May în copilărie, a apreciat și western-urile, sau filmele cu indieni, cum le spuneam eu. Au trecut însă anii și s-au schimbat mult și gusturile. De asta am ezitat inițial să văd Cei 8 odiosi, na, suntem totuși în 2020 cine se mai uită la western-uri?

Dar când un film poartă cap-coadă semnătura unui artist al filmului Quentin Tarantino în persoană, atunci n-ai de ales și te uiți. Este un film scris și regizat de el pentru care a adunat o pleiadă de nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Michael Madsen, Channing Tatum etc. Nici producția muzicală nu a fost lăsată la întamplare, de acest aspect s-a ocupat celebrul Ennio Morricone, cel ce a ilustrat audio și alte western-uri clasice precum, The Good, the Bad and the Ugly.

M-am consolat cu ideea că nu este doar un western, ci este și un thriller, un film de mister și suspans etc. Seamănă cu o carte polițistă în imagini. Cei 8 odiosi se încadrează în acest tipar, este un western interesant ce mi se pare că a imprumutat aspecte din celebra carte a Agathei Christie, 10 negri mititei.

#sinopsis Cei 8 odiosi

Este un film bun de văzut acum, fiindcă acțiunea are loc pe o vreme extrem de racoroasă, undeva prin munții din Dakota. Un vînător de recompense călătorește cu diligența spre un orășel, Red Rock. Împreună cu el se găsește și Daisy Domergue, ultima sa captură, ce valorează 10 mii de dolari, vie sau moartă. Practic este un cec la purtător, în alb.

Este viscol așa că dupa ceva negocieri, îl ia cu el de pe drum și pe maiorul Margrais (sau ceva de genul), alt vânător de recompense și acesta pe care îl găsește rătăcit, pe drum. Ulterior, îl mai culeg și pe Chris Mannix, viitorul șerif din Red Rock.

Ținta lor este o cabană unde vor aștepta să se stingă viscolul dar nici aici nu pare să fie totul în regulă. Proprietarii lipsesc și au lăsat totul în grija unui mexican, proaspăt angajat al lor. Mai sunt și alții pe acolo ca un vechi și celebru general din sud, noul călău din Red Rock șamd. Neavând de ales, se adăpostesc acolo dar treaba nu merge bine. Fiecare este bănuitor din sine și vrea să știe cine sunt ceilalți și ce vor. De asemenea, când un general din Sud se întâlnește cu un negru din Nord, nu prea e bine. Mai ales când își dau seama ca au niște chestii în comun.

Oare cine în cine poate avea încredere?

#ochiul critic

Este un film care te face să-ți adresezi o groază de întrebări. Deși este un film nou, fiind lansat în 2015, are consistența filmelor vechi. De la început este învăluit în mister, și tot începi să-ți pui întrebări. Îți dai seama că ceva nu se pupă, dar nu te prinzi ce. Tarantino îti servește o masă consistentă și copioasă dar nu ți-o dă pe toată odată. Mai întîi primești niște apă caldă ce miroase a pui, pe măsură ce trece timpul și crește apetitul, primești și restul ingredientelor. Știe cum să facă să nu te piardă pe drum.

Este de asemenea un film plin de twist-uri, se schimbă rapid situația dar o face fără să exagereze, doar cât să nu te plictisești. Actorii au intrat și ei foarte bine în rol, mi se pare că își fac treaba cu prisosință și par să fie de acolo. O mică ezitare la Channing Tatum, el mi se pare că este la 70% din potențial, ceilalți par ca turnați.

Ca de obicei pentru Tarantino, are un apetit infinit pentru violență. E valabil și pentru filmul ăsta, când e de bătaie, e de bătaie. Nu se face economie de sânge și nici de gloanțe dar și alte metode de a ucide. Nimeni nu scapă neșifonat.

N-a făcut economie nici la detalii, fiecare personaj din film este foarte bine creionat, are o personalitate proprie și distinctă. Se întâmplă să și facă foarte rapid rocada între ele, personajele rele de acum 5 minute parcă acum par bune și tot așa.

Dar este valabil și pentru detaliile din film, deseori camera se fixează pe un anumit obiect ce pare lipsit de importanță ca mai târziu în film, să devină importante.

Per total, este un film bun, un film interesant pe care orice cinefil ar trebui să-l bifeze, sunt convins că în timp, va deveni un clasic, ca aproape orice film unde a umblat și Tarantino.


sursa imagine: impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *