Cea mai frumoasa poveste - Adrian Cioroianu

Cea mai frumoasa poveste – Adrian Cioroianu – Parere carte

Salutare. Astazi vorbim despre o altfel de carte, fiindca este vorba despre o carte stiintifica. Numele ei este „Cea mai frumoasa poveste” si ii apartine lui Adrian Cioroianu. Este o carte ce incearca sa faca lumina in istoria noastra, a romanilor. Practic ce a incercat autorul sa faca, a fost sa dispute o suita intreaga de intamplari din istoria noastra, sa le analizeze si sa izoleze adevarul de legenda, realitatea istorica de zvonuri.

Cartea este varianta adaptata pentru tipar a unor povesti prezentate in emisiunea „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu”, pe canalele TVR.

Cea mai frumoasa poveste - Adrian Cioroianu
infrasunete.eu

Cartea acopera o perioada larga de timp, incepand cu anul 1866 de pe vremea regelui Carol I pana in 1989. Nu scapa nimeni, cum am zis si mai sus, cele mai populare povesti sunt digerate in carte. Vedem ce este adevarat si ce nu, cine a gresit si cine nu de-a lungul istoriei. Fiecare poveste are morala ei, la propiu.

Fiecare poveste se straduieste sa elucideze cate un mister de la cand e adevarata zi a independentei Romaniei, pe 9 sau 10 mai 1877? pana la, daca au existat relatii de natura homosexuala intre Gheorghe Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu.

Tot aceasta carte elucideaza de exemplu si misterul coroanelor regale ale Romaniei. Sunt ele facute din tunurile turcesti? Adevarat sau fals? Vedeti daca cititi cartea desigur. 🙂

Sunt o gramada de lucruri de aflat din aceasta carte, atat informatii legate de noi, de romani dar pana la urma si chestiuni de interes european sau chiar international. Aflam cate ceva despre alimentatia romanilor de exemplu, imbunatatita la un moemnt dat cu diverse cum ar fi porumbul, cartoful etc. Aceste legume au ajuns la noi tocmai din America de Sud, fiind specifice populatiilor indigene de acolo. S-au raspandit insa de-a lungul intregului glob. Este de punctat insa ca oameni ca Mihai Viteazul sau Stefan cel Mare n-au mancat in viata lor mamaliga. Nu aveau de unde.

Ca sa-l parafrazez pe autor, morala povestii este: „Romanii n-au fost intotdeauna mamaligari”.

Tot din aceasta carte aflam povestea a multor monumente romanesti, la propiu sau la figurat. Aflam despre radioul romanesc, despre televiziunea romana, despre cazinoul din Constanta, despre Academia Romana, despre Banca Nationala etc. Despre multe.

Este si motivul pentru care va recomand aceasta carte. Este o carte despre de toate sa spun asa, o carte ce concentreaza esenta lucrurilor in cateva pagini. In acelasi timp este si usor de citit, o poti citi rapid, fara bataie de cap. Insa chiar daca treci prin pagini ca gasca prin apa vorba aia, reusesti sa si asimilezi informatia tocmai datorita formei optimizate in care este prezentata.

Ma opresc aici cu „disectia” ei, pot doar sa ti-o recomand. Este o carte ce o sa-ti prinda bine, iti va clarifica cu siguranta niste lucruri si cu si mai multa siguranta iti spun ca vei invata si altele noi, fara probleme.

Daca te-am convins suficient de mult incat sa vrei s-o cumperi, pot sa-ti spun ca o poti achizitiona de pe libris, o gasesti redusa.

Daca insa „Cea mai frumoasa poveste” nu este pe placul tau, te invit sa mai arunci un ochi prin „recenzii carti„, sigur gasesti acolo ceva pe placul tau.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *