casti de protectie colorate

Ce s-a intamplat cu „muncitor”?

Cand eram eu mic cuvantul muncitor era folosit pentru a descrie o calitate. Uite, X e baiat bun, respectuos, muncitor etc. 

Practic, era un cuvant ce insuma mai multe calitati: onestitate, munca (grea de obicei), perseverenta. Era folosit ca un compliment, ca un termen de apreciere, un om muncitor era dat ca exemplu.

doi muncitori cu veste in iarba langa o cladire

Dar ce s-a intamplat cu acest cuvant, muncitor?

In vremurile in care traim, a capatat o conotatie negativa. Nu stiu exact cand s-a intamplat asta, eu mi-am dat seama cand am urmarit o bucata de stand-up de la iUmor, a lui Mukinka (bucata excelenta de altfel).

Practic, este un cuvant care a devenit un sinonim pentru cineva needucat, nespalat, care lucreaza pe santier, e betiv, striga obscenitati dupa femei etc.

Pana si din cautarea de pe google rezulta asta:

cautare muncitor google

Nu cumva exageram?

Practic, in loc sa fie sinonim cu harnic, muncitor a devenit sinonim cu prost, necalificat etc. Ar trebui cred sa reconsideram un pic termenul si cum il folosim.

Eu apreciez oamenii care muncesc, indiferent ca matura pe strada (multumesc, datorita lor sunt strazile curate), indiferent ca sunt medici, avocati etc. Cinste lor, cata vreme muncesti si iti castigi traiul cinstit, meriti respect!

Am putea sa le spunem oamenilor de pe santier lucratori in loc de muncitori, daca acest al doilea termen s-a degradat. Oricum nu trebuie sa-i bagam pe toti in aceeasi oala.


In alta ordine de idei si pe mine ma enerveaza uneori prostii care folosesc termenul corporatisti tot cu sens peiorativ. Pentru ca pentru unii, corporatist este sinonim cu lingau, sluga etc. De obicei e folosit de pustani sau oameni care n-au lucrat in viata lor (nici in corporatie nici in alta parte) dar sunt buni la idei preconcepute si pentru a cersi bani pe net (am si eu un live, doneaza si mie frate! sa manance si gura mea). 

Pentru acestia, o sa revin cu un alt articol, in care o sa explic cuvantul muie dar cu alta ocazie.


Sanatate!

1 thought on “Ce s-a intamplat cu „muncitor”?”

  1. Pingback: Intre meserie, vocatie si cariera: Ce sa fac cu viata mea? 🏆

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *