Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia de Cristian China-Birta aka Chinezu

Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia? de Cristian China-Birta aka Chinezu

Pe Chinezu il stiu de prin 2007. Munca sa, nu personal, n-am avut placerea sa ne cunoastem. L-am vazut live pe la Webstock dar nu am si discutat cu el. Dar prin 2007, numarai blogurile din Romania pe degete si el era acolo. Face parte dintre pionierii bloggingului si onlineului din Romania. Ca atare, cand un asemenea om apare cu o carte pe tema asta Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia, cum sa n-o citesti?

Am primit cartea cu autograf – la precomanda – dar mi-a luat ceva pana sa si scriu despre ea. Asta pentru ca am vrut s-o si citesc pe indelete dar si sa-mi aleg bine momentul cand o sa scriu despre ea (in sensul de vibeul meu).

Respectandu-mi structura articolelor de acest gen, hai sa vedem ce e in carte. Structura reviewurilor mele presupune o descriere si apoi pro and cons cumva.

# sinopsis Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia?

Cartea a aparut in 2021, in martie s-a dat drumul la precomenzi, cred ca la vanzare a aparut in aprilie-mai, sper ca am retinut bine. Are ~300 de pagini si este structurata in 6 capitole:

  • Nitica punere in context
  • Merita sa faci o campanie cu influenceri?
  • Influencerii potriviti
  • Plata influencerilor
  • Cum controlezi influencerii intr-o campanie
  • Concluzii si un Bonus Track

Cui ii este destinata cartea?

Poate cu intrebarea asta trebuia sa incep dar nici acum nu e prea tarziu. Raspunsul este: oricui. Ca influencer wannabe dar si ca om pasionat de online, am cumparat-o oricum.

Poate fi insa utila oricui, indiferent de ce parte a baricadei te-ai afla. Pe tine – influencer- te ajuta sa intelegi mai bine ce sa faci, cum functioneaza, la ce sa fii atent etc. Pe tine – domn’ patron – te ajuta sa intelegi cu ce se mananca toata treaba asta si la ce sa te astepti cand colaborezi cu un influencer.

Sunt foarte, foarte multe aspecte dezbatute si discutate in carte. Cu multe eram familiarizat, cu unele nu, deci am avut de invatat din carte.

Trebuie sa remarc insa ca aceasta carte este un adevarat pansament ce se poate aplica pe gaura creata intre influenceri si unele branduri, gaura creata de lipsa de cunostinte ale factorilor decizionali in domeniu.

Citita cu atentie, cartea poate raspunde oricui la intrebarea: Da’ la ce ma ajuta ma pe mine influencerii astia? Sunt foarte multe persoane care habar n-au ce inseamna onlineul. Nu se informeaza si ori o fac dupa ureche, ori sunt nemultumiti de rezultate, pentru ca nici nu stiu ce vor, nici nu stiu ce li se poate oferi de fapt.

Ca sa fac o comparatie, e ca si cum iti cumperi un cal si dupa ai esti nemultumit ca nu ti-a dat lapte, ca tu de aia l-ai cumparat.

ce pot invata din carte?

O sa scriu o carte ca sa-ti detaliez ce poti invata din carte. Cam de atatea pagini e nevoie ca sa te fac sa intelegi la ce te ajuta cartea.

Iti raspunde insa la o multime de intrebari dar hai sa-ti dau cateva exemple:

  • afli cu subiect si predicat ce e un influencer (indiferent ca e blogger, vlogger, instagramer etc. ca dintr-un anumit punct de vedere, toti sunt influenceri, difera mediul si tipul de continut)
  • la fel, afli cum te poate ajuta in busines, cum ar fi:
    • brand awareness – brand awareness inseamna ce scrie la pagina 99
    • preventie digitala – hmmmm… ce? sincer pe asta n-o stiam, dar dupa ce am citit cartea am propus implementarea ei in cadrul companiei unde lucrez
    • consultanta – dap. Aia care se prostesc pe net cum poate crezi tu, stiu foarte bine ce fac. Tu nu stii dar poti afla. De la ei.
  • de ce sa faci o campanie cu influenceri? ce iti poate aduce, ce asteptari sa ai, cum sa faci sa ai o campanie reusita?
  • de ce e nevoie de influenceri sau de o companie de digital marketing cum ar fi Kooperativa 2.0 pentru tine. Da stiu, ai o pagina de Facebook unde posteaza cineva din firma care e baiatul bun la toate si e de ajuns, nu?. Nu.
  • ce sa le ceri influencerilor! Pai nu mi-au crescut vanzarile in urma campaniei! Pai poate NU asta ai cerut!
  • cum sa-ti dezvolti strategia de marketing pentru compania ta si de ce ai nevoie de suport pentru asta
  • cum sa vorbesti sau cum sa NU vorbesti cand lucrezi cu cineva (aici sunt sfaturi care se aplica foarte bine la orice)

Si multe, multe, informatii foarte diverse si foarte utile.

# ochiul critic

Bunul simt mi-a adresat o intrebare: Dumitru, este o idee buna sa scrii de rau despre cartea unuia dintre cei mai mari oameni din online-ul romanesc? Ti s-a urat cu binele? Nu, dar tot voi scrie – daca e ceva, o sa zic ca e guest post/ eram beat/ siteul mi-a fost hackerit.

Lasand gluma la o parte hai sa vedem ce mi-a placut si ce nu.

ce mi-a placut

Sunt foarte multe de zis aici. Este o carte structurata foarte bine, scrisa pe format de blogging (headinguri, liste, bolduiri etc.), limbaj simplu, pentru toata lumea. Fie ca activezi in online, fie ca nu, vei intelege ce ti se explica, asta este si scopul.

Este un manual de online. Este o carte extrem de capabila sa faca lumina in ce inseamna influencing si cum sa lucrezi cu asa ceva. Extrem de capabila.

Daca esti influencer: te ajuta sa intelegi si tu care sunt asteptarile de la un profesionist in domeniu. Te ajuta sa intelegi cum trebuie sa-ti tratezi munca, viziunea, proiectul (parte la care mai am si eu de lucrat destul).

Daca vrei sa lucrezi cu influenceri sau cu agentii de marketing: te ajuta sa intelegi ce sa ceri, la ce sa te astepti, la ce sa fii atent si la ce nu, de ce n-ar trebui sa-ti fie frica, sa intelegi cum sa-ti fixezi un buget si de ce e necesar etc. O multime de lucruri.

Stiu ca ma repet dar asta trebuie sa intelegi. Cartea este un manual de online. Mai in gluma, mai in serios, cred ca ar fi putut fi numita si Influencing for Dummies (pentru cine stie seria de carti de genul).

Mi-a mai placut si faptul ca are un semn de carte – imi plac semnele de carte, e un fetish personal, ce sa zic. De asemenea, mi-a placut foarte mult ca la finalul cartii ai si cateva pagini unde iti poti nota diverse din carte. Iarasi, foarte, foarte misto.

E o carte pe care eu am citit-o cu creionul langa mine si le-am folosit din plin.

ce nu mi-a placut

Sunt si cateva elemente care nu mi-au placut. Unele sunt fixatii personale (sau probabil sunt cauzate de OCD – si eu nu il folosesc cu sens metaforic, chiar sunt pe subiect), sunt de acord, dar evident, orice review este subiectiv asa ca se explica.

In principiu, acestea sunt de natura tehnica, e vorba de tipografie, nu de continut cum ar fi:

  • cel putin pana la inceput, textul nu-i aliniat bine pe pagina. Adica cred ca a fost taiata hartia stramb sau lipita un pic stramb. Dar e o diferenta subtila intre spatiul dintre primul cuvant din propozitie si marginea paginii si spatiul dintre ultimul cuvant si marginea paginii – cred ca din poza e mai clar ce vreau sa spun.
  • pe alocuri, calitatea tusului sau imprimarii lasa de dorit – mi s-a intamplat sa dau cu degetul pe anumite fragmente si sa vad ca se imprastie tusul (cel putin pe zonele bolduite sau pe headlineuri)

De asemenea, mi-ar fi placut sa fie o carte mai mica – ca dimensiuni, nu ca numar de pagini – mi-e greu s-o asez in biblioteca, e prea lunga dar asta chiar ca e o treaba de gust personal.

Mai este ceva care nu mi-a placut. Repetia unor expresii/ cuvinte, cum ar fi: furculition, patagonez, Poplaca, pardon my french. Este explicat in carte de ce le-a folosit si i-am inteles logica si filmul. Doar ca din punctul meu de vedere, a fost un pic cam prea mult – mi s-au parut iritante pe alocuri.

recomand sau nu Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia?

DA! Din toata inima. N-am apucat inca dar o sa am grija sa ajunga cateva exemplare in cadrul companiei unde lucrez, e nevoie de aceasta carte.

Sunt extrem de multe informatii in carte utile pentru oricine e sau nu in online, e o carte foarte buna, extrem de educativa.

Este de asemenea genul de carte care trebuie recitita daca activezi in domeniu – ceea ce eu si fac. Pentru acest gen de carti eu procedez in felul urmator: o citesc cam de 3 ori, pe indelete si cu atentie. In functie de zonele unde am carente de exemplu sau pe masura ce am revelatii (in sensul in care anumite elemente neclare devin clare imediat) imi iau notite. Am in pc cel putin 4 astfel de fisiere – rezumate alte diferitelor carti legate de content writing, marketing, digital etc. pe care le accesez din cand in cand.

Inca nu am apucat dar cu siguranta ca la fel voi proceda si cu aceasta carte.

Inca o data, este o carte pe care o recomand din toata inima, felicitari Chinezului pentru initiativa, era mare nevoie de o astfel de carte!


sursa imagini: arhiva personala+instagram Cristian China-Birta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *