Ce e ala „flow”?#hiphop

Io nu-s KRS One dar stiu ca sunt destui dobitoci in rap-ul romanesc. Si nu ma refer la emcees (desi evident ca sunt destui in industrie) ci la ascultatori, mai exact la aia care arunca cu termeni fara sa-i inteleaga. Ma bucur ca articolul diferenta dintre rap si hip-hop este unul cautat pe google, lumea cauta si se informeaza (daca nu esti sigur care e diferenta, citeste-l pe ala mai intai) de asta il scriu si pe cel de azi. Deci ce e ala flow?

#Flow

Este un termen confuz pe care multi ascultatori nu stiu sa-l explice – ba sunt si MC-ii printre ei. Unii au impresia ca cineva are flow doar pentru ca baga repede. NU e adevarat. Viteza n-are treaba cu flow-ul. Poti sa bagi 10 cuvinte pe minut si sa ai flow, poti sa bagi 100 si sa n-ai flow.

Sa incercam o definitie:

Flow-ul este format din ritm si schemele de rime. In acelasi timp insa, un MC are flow daca:

  • foloseste un ritm diferit (ritm are aici sensul poetic, pe scurt, ritmul unei strofe este format din numarul de silabe accentuate)
  • foloseste scheme de rime diferite
  • se pupa cu beat-ul – adica nu doar pica pe beat dar stie sa urmareasca beat-ul, sa urce cu el, sa coboare, sa accelereze, sa incetineasca, sa tipe cand trebuie etc. Il mai stii pe Dan Diaconescu? Este exemplu perfect de anti-flow – vorbea tot timpul la fel, fara niciun fel de intonatie, inflexiune a vocii etc. Delivery extrem de slab

Uite si definita originala, in engleza – eu am invatat-o si am incercat sa o traduc si adaptez, nu am inventat-o eu.

Si daca tot n-ai inteles ce e ala flow in hip-hop, asculta bucata de mai jos. Ascult-o pe toata, dar eu cred ca cel mai bine il asculti pe Treach (Naughty by Nature) – incepe de la 1:12 si pe Chip-Fu (Fu-Schnickens) – incepe de la 2:10:

Sunt foarte multe de discutat pe tema rap-ului si cum ar trebui facut. Eu nu-s MC dar sunt ascultator de vreo doua decade deja si vad oameni inapoiati in rap-ul romanesc. Nu inteleg de ce, ai toata informatia din lume la dispozitie.

Daca te apuci de o treaba, fa-o cum trebuie. Dupa aia faci pe mahnitul ca ai hateri si ca nu te asculta nimeni. Nu e treaba de hate.

Un sfat pentru toti MC-ii (cel putin pentru cei la inceput de drum):

Arunca microfonul. Arunca microfonul, acum. Pune mana si citeste cartea asta (e pe google books, nu-ti face griji, e moca) – se numeste How to rap este scrisa de Paul Edwards si este o carte foarte buna.

Daca iti doresti sa faci rap dar si daca doar asculti rap, pune mana si citeste-o. Ia fiecare aspect din rap in parte si il diseca, astfel incat sa intelegi cam ce inseamna sa fii MC, de la lirica la cum sa tragi in studio.

Ar trebui s-o citesti macar pentru interviuri, sunt o gramada de oameni care apar in carte, de la artisti underground pana la artisti mainstream.

Pentru mine, a fost echivalentul Bibliei. E o carte pe care am citit-o acum vreo 10-15 ani cred, la recomandarea lui Vlad Dobrescu, care o postase pe site-ul Facem Records (sa-i dea Dumnezeu sanatate). Este o carte care mi-a deschis ochii, pentru ca mi-a lamurit multe chestii legate de rap care erau in ceata. Si pe vremea aia, nu prea gaseai informatii pe net si in romana nici atat, ca acum.

Diferenta fiind ca eu cautam sa-mi lamuresc lacunele dar nu aveam cum, nu erau informatii, acum gasesti informatii dar pe oameni ii doare in pix.


Link google books: How to rap – Paul Edwards.


surse imagini: pixabay.com si cartea recomandata mai sus

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.