Căutătorii de Povești – Cătălin Ștefănescu, Radu Paraschivescu, Irina Păcurariu, Vlad Petreanu

Mie îmi plac poveștile, mult, mai ales când este vorba de povești de viață, povesti reale.

Despre asta este vorba în Căutătorii de Povești, patru oameni ai literelor (și nu numai) și anume Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu, Vlad Petreanu și Irina Păcurariu au străbătut țara în lung și-n lat. Motivul? Pentru a vizita bibliotecile intrate în programul Biblionet. Ce presupune acesta? Dotarea unui număr de biblioteci din țară cu calculatoare, imprimante și videoproiectoare și acces gratuit la internet.

Cei patru menționați mai sus, au mers așadar prin țară și au stat de vorbă cu bibliotecării și cu localnicii din aceste localități. Au vrut să vadă cum a schimbat acest program viața locuitorilor, ce a adus nou?

Au aflat astfel povești de viață demne de telenovele, cu familii pierdute și regăsite în unele cazuri, cu oameni ce și-au găsit de lucru, cu oameni ce au învățat să folosească internetul la vârste înaintate șamd.

Sunt tot felul de situații prezentate în carte, toate trecute prin lupa celor 4 autori ce s-au străduit să prezinte situațiile cât mai obiectiv. Modul lor vivid de a scrie te captivează total și te face să fii acolo, cu ei, respirând același aer, văzând aceleași peisaje, săli șamd.

De asemenea, realizezi poate încă o dată, cât de mult poate schimba viața oamenilor o chestie tehnică simplă și banală pentru unele locuri. Un calculator, este destul de banal în mediul urban, dar nu și în mediul rural, fiindcă acolo posibilitățile materiale sunt altele, în unele cazuri.

În același timp, pentru unele din aceste localități, s-au schimbat polii de putere bibliotecile redevenind centre sociale, unde oamenii să se întâlnească, repere ale vieții acelor localități. În era în care trăim noi, este un lucru extrem de important.

În carte (deși nu acesta este rolul ei) găsiți și destul biblioteci ce au nevoie de fonduri sau de donații pentru a fi revigorate, fiindcă în localitățile defavorizate, nu există prea multe fonduri nici pentru bibliotecă.

Aaaa, să nu uit, citind cartea, am fost plăcut surprins să găsesc o referință despre o cunoștință mai veche a noastră, Raluca Andreea Chiper. Chiar ea este parte din povestea biblionet și a făcut eforturi deosebite să scrie și publice prima carte.


Este o carte pe care ți-o recomand și pe care o poți downloada gratuit, în mod legal, în format epub de pe elefant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *