Cauciuc pe cauciuc

img_elastimpex_benzi_textil_uzgeneral1155
sursa:elastimpex.ro

Articolul de fata este scris pentru SuperBlog 2015, pentru a noua proba.

Cum ar fi lumea fara cauciuc? Foarte interesanta intrebarea, imi plac jocurile astea de imaginatie de genul „ce ar fi daca?”. Prima chestie care imi vine in cap? Pai daca n-ar fi fost cauciuc n-ar mai fi avut aia de la „Plus 2” la ce/de ce sa dea la pompa (pentru cine e suficient de… „matur” sa stie piesa).

Fie ca suntem constienti sau nu de asta (cel mai probabil nu, pentru ca avem tendinta de a crede ca unele chestii au fost mereu acolo si vin asa, de la sine) cauciucul este peste tot in viata noastra. Aruncand o privire rapida prin camera de unde scriu acum, am gasit cauciuc sau derivate de exemplu pe creionul mecanic cu care ma joc din cand in cand, la geamuri, pe cooler-ul de laptop si daca nu ma insel, pe toate cablurile din camera si nu numai. In traducere, daca n-ar fi cauciucul ar exista un risc destul de mare sa ma curentez, nemaivorbind de frigul care ar putea intra printre geamurile neizolate.

Cauciucul insa nu este insa folosit doar pentru obiecte comune. Desi acestea au un rol important in viata noastra de zi cu zi, un rol mult mai important il are cauciucul in realizarea obiectelor industriale. Ganditi-va in primul rand la… anvelope. Ce ne-am face fara? Ca nu cred ca am putea folosi piatra, lemn etc. in loc. O lume fara cauciuc si derivate, ar fi o lumea trista, seaca si foarte dura. De ce dura? Ca n-ar mai avea cine sa absoarba socurile. Cei mai tristi ar fi copii, pentru ca n-ar mai avea cu ce sa se joace pe afara (sau ar fi cei mai veseli? ca asa ar putea sta mai mult pe telefoane, tablete etc.?).

O buna parte insa din cauciuc, sau mai bine zis o importanta utilizare a cauciucului este in industrie. Modelul Ford utilizat si astazi in productie n-ar fi posibil fara benzi transportoare. Acestea au avut si au un rol aparte in evolutia umanitatii as putea spune. Au aparut undeva in dreptul revolutiei industriale din Anglia dar pe vremea aceea erau facute din varii materiale cum ar fi pielea naturala. Ulterior, a fost folosit cauciucul natural pentru producerea lor si mult mai tarziu, undeva in perioada celui de-al doilea razboi mondial a inceput sa fie folosit cauciucul sintetic din motive de costuri dar nu numai.

In ziua de astazi, firme ca Elastimpex produc de la zero benzi transportoare de diverse dimensiuni si cu diverse intrebuintari. De exemplu, produc benzi transportoare de uz general ce se pot utiliza in toate domeniile unde este necesar transportul de materiale. Sunt „universale” pentru ca sunt create din straturi multiple ce nu se degradeaza, rezista la umiditate si la temperaturi cuprinse intre -30 si +70 de grade.

O astfel de banda, se poate utiliza cu succes atat intr-o fabrica de procesare a produselor de natura „gainica” de exemplu dar se poate utiliza si intr-o mina, pentru transportul minereului reducand foarte mult costurile de procesare. Ar costa foarte mult si ar fi mult mai periculos pentru mineri sa faca munca pe care o poate face o astfel de banda. Sunt de altfel utilizate in domenii diferite, in industria chimica, a cea a materialelor de constructii, in cea de procesare a hranei, in cea farmaceutica etc.

De altfel, fara cauciuc, ar trebui sa ne gandim pe ce ar alerga domnisoarele la sala si mai mult, cu ce ar fi imbracate? Sau biciclistii? Sau manusile cu insertii anti-alunecare? Sau si mai important, prezervativele?

Sanatio!

Cauciuc pe cauciuc
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *