Cartile in format fizic sunt depasite!

Da, sustin afirmatia, cartile in format fizic sunt depasite! Asta nu inseamna ca nu imi plac si ca mi-as dori sa dispara. Spun doar ca exista o alternativa mai sanatoasa pentru planeta si pentru noi si putem renunta la obiceiurile vechi. Greu, dar se poate.

Deci articolul se adreseaza celor care dau ochii peste cap cand e vorba de cititul electronic, pe
tableta, laptop, kindle mai ales pe kindle etc. Ii inteleg pe cei care nu pot citi din cauza ca au probleme cu ochii, da, acolo e un motiv clar.

E-readere-le cred ca sunt suficient de avansate insa in ziua de azi incat sa confere suficient confort pentru a citi mult, fara probleme.

Nu ii inteleg pe cei care sufera ca vai dom’le nu-i acelasi lucru si ca vor ei s-o simta in mana.

De ce nu e acelasi lucru? Este fix acelasi lucru. Informatia pe care o asimilezi si care te intereseaza de fapt, este aceeasi. Clar sa fie. Difera doar mediul de stocare, mediul de unde tu efectiv o culegi cu privirea sau o auzi. Si daca e sa vorbim de treaba asta, imi asum responsabilitatea cand spun ca sunt depasite cartile in format fizic!

Ma repet ca sa fie clar: imi plac de mor cartile in format fizic! Imi place enorm de mult sa scotocesc anticariatele si sa fiu placut surprins. Nu o data am gasit diverse notite prin carti, semne de carte, chiar si poze sau carti cu autograf! Foarte tare! Dar sunt constient ca vremea acestora s-a cam dus si ar cam trebui sa se duca.

De ce incurajez ebook-urile sau audio-book-urile? Am cateva motive temeinice sa fac asta:

  1. Din dragoste pentru natura. Da, ai auzit bine. Nu stiu daca stii, dar pentru carti se foloseste hartie care inca se produce cu resurse vitale din natura. De ce sa continuam sa taiem copacii? Mai avem extrem de putini oricum. Putem citi si electronic fara sa fim noi hipsteri.
  2. Astfel de carti, sunt mai ieftine. Da, exista costul dispozitiviului insa odata acesta indepartat, iesi in avantaj enorm. Cumperi cartile cu doi euro in loc de minim zece cat costa o carte in format fizic de obicei. Deci, de ce sa nu cumperi?
  3. Spatiul. Prietene, tu, care suferi de carti fizice. Pe un dvd poti pune de exemplu cateva mii de carti. Pai mai baiatule, ia calculeaza tu cam de cat spatiu ai nevoie ca sa le depozitezi fizic?
  4. Tot spatiul si comoditatea. Esti la facultate/job orice ar fi. Mergi in concediu insa ai de facut un proiect pentru care ai nevoie de minim 10 carti. Nu e mai simplu sa le ai pe toate pe un kindle care cantareste nu stiu, 500 de gr decat sa cari 10 carti fizice dupa tine? Ba da, prieteni, ba da. Este mai comod si esti constient de asta.
  5. Gasesti mult mai repede ce ai nevoie. Un simplu search pe kindle, tableta, laptop etc. Si gasesti instant cartea care te interesa, nu trebuie sa mai cauti fizic.

Ma gandesc ca poate in 10 ani nu stiu, apar carti pentru VR. Sa-ti pui frumos ochelarii VR si niste casti si sa te uiti la nu stiu, Amintiri din Copilarie, sa-l vezi pe Nica fugind pe prund in p…a goala. Ce-ai sa faci, n-o sa te uiti? Mie nu mi se pare ca trebuie sa refuzam progresul tehnologic doar pentru ca ne este frica de schimbare.

Mai sunt si alte motive insa cred ca sunt suficiente pentru o singura zi asa ca inchei aici. Mai am insa o recomandare pentru tine.

#cumpara de la anticariat!!!

Prieteni, daca in continuare insistati cu cartile fizice, cumparati-le SH de la anticariat sau de pe OLX si site-uri de genul. Sunt mai ieftine si mai salvezi si niste copaci. Share it si o sa fie ok. Plus ca o carte mai veche o sa aiba si paginile mai galbene si miros mai ciudat, astfel incat sa te poti da tu hipster asa cum iti place tie.

Desi si asta e o chestie pe care nu o inteleg: vai, mie imi place cum miroase o carte! Deci, tu, Maricica, cumperi carti ca sa le mirosi, nu ca sa le citesti? Sa inteleg ca asa faci si cu hainele, te uiti la ele in loc sa le porti? De asemenea, mancarea o gadili, n-o mananci? Ciudat e ca de obicei, oamenii astia care aduc in favoarea cartilor fizice un argument ca asta, sunt si cei care nu sunt in stare sa-ti spuna care e ultima carte citita.

Sau ma rog, mirosita.


 

3 thoughts on “Cartile in format fizic sunt depasite!”

  1. Imi place articolul si ideile sunt bine scrise, dar tot prefer cartea tiparita. Desigur, stau toata ziua cu ochii in laptop si imi obosesc mult mai repede daca citesc electronic, decat tiparit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *