Parere „Metamorfoza” sau „Cartea cu gandacul”, de Franz Kafka | Esenta de carte

Cum ar fi daca te-ai culca intr-o seara om normal si te-ai trezi a doua zi o insecta oribila neinteleasa de nimeni? Asta este subiectul pe care ni-l propune Metamorfoza, sau cartea cu gandacul, din punctul meu de vedere.

Cateodata sunt masochist, altfel nu-mi explic de ce ma apuc eu sa citesc carti cu ai caror autori nu rezonez deloc. Adica nu stiu, daca ai iesit o data din casa fara umbrela si te-a plouat, a doua oara ar trebui sa-ti iei umbrela, sa te inveti minte.

Nu a fost si cazul meu, nu m-am invatat minte. Fiindca Metamorfoza este o carte clasica, scrisa de Franz Kafka, am zis sa o citesc, chiar daca Procesul, nu m-a impresionat, absolut deloc.

#sinopsis cartea cu gandacul

Un om se transforma intr-un gandac si de aici apar problemele lui.

Gata, propozitia asta descrie exact ce se intampla in carte. N-am putut sa nu ma gandesc la Men in Black pe tot parcursul cartii sau la Spider Man.

Gregor Samsa, omul-gandac, nu are insa norocul lui Spider Man fiindca el se transforma complet intr-un gandac. Ii ramane sufletul de om, dar in rest, este un gandac, o insecta mare si urata.

Este atat de urat, incat nici macar familia nu-l poate suporta. Pe masura ce el se transforma tot mai mult in ceva tot mai naspa, se transforma si familia sa, dar in altceva. Experienta lui ii ajuta si pe ei, sau de fapt pe ei ii ajuta, nu si pe el.

Se pare ca viata isi cere sangele si e nevoie ca cineva sa pice, ca altii sa se ridice. O fi bine, o fi rau?

Nimeni nu stie. Cartea nu vorbeste doar despre domnul Samsa ci si despre familia sa. Este o maturizare si o metamorfoza in grup, schimbarea unui individ, afecteaza automat si viata celorlalti.

#lentila critica

Cartea cu gandacul este o carte cu o idee interesanta, dar incolo, din pacate, nu m-a impresionat deloc. Nu reusesc sa ma obisnuiesc cu stilul lui Kafka, cu siguranta nu este un scriitor pentru mine in ciuda faptului ca este considerat unul din cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor.

Tie cum ti s-a parut cartea, exagerez eu?


Daca n-ai citit-o inca, poti cumpara cartea cu gandacul de pe elefant, la doar ~10 lei. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *