pirat cu un cutit in mana

De unde s-a inspirat William Golding pentru „Imparatul Mustelor”?

Unii isi reneaga originile sau influentele. Sunt multe interviuri in care artistii sunt intrebati: Cine te-a inspirat? si evita sa raspunda la intrebarea asta. Ma refer la romani, ca strainii n-au stres sa zica asta si chiar pe piese. Drept exemplu, avem si tema dinImparatul mustelor care are la baza o alta carte, Insula de corali, care la randul ei are la baza o alta carte, Robinson Crusoe, care la randul ei… Intelegi unde bat?

femeie demon vodoo

Imparatul Mustelor tema

Parerea mea despre aceasta carte si tema ei, o poti citi aici. Pe scurt, tema mi s-a parut interesanta, cartea in sine nu m-a dat deloc pe spate insa. Si nici nu mi se pare o carte pentru copii.

Dar in schimb mi s-a parut interesant cum a aparut cartea, ce a inspirat-o. Mereu am fost curios sa vad cum au ajuns oamenii sa creeze piese, carti etc. I-am si intrebat pe scriitorii intervievati pana acum, chestii de genul, cum scriu, daca au un ritual de scris etc. (vezi in sectiunea interviuri).

Articolul meu are ceva in comun cu cartea, pentru ca la baza lui sta acest filmulet:

TED-ED e unul din canalele mele de youtube preferate, vi-l recomand cu drag, este foarte educativ si amuzant.

Deci cum a aparut tema din Imparatul Mustelor? 

Pai e simplu, autorul ei, William Golding, a citit o alta carte, Insula de corali, scrisa de R. M. Ballantyne in 1857. Aceasta este o poveste despre trei adolescenti care ajung pe o insula din Pacific si au necazuri. Ei se lupta cu canibalii, cu piratii etc.

Asta este chiar o carte pentru copii si cum spuneam la inceput, este la randul ei o carte inspirata de Robinson Crusoe-ul lui Defoe (1719).

Diferenta intre Insula de corali si Imparatul Mustelor este data de faptul ca, in prima, personajele se lupta cu raul din exterior, in timp ce in cartea lui Golding, personajele se lupta cu raul din ele.

Personal, imi place mai mult tema din prima varianta – n-am citit-o inca, dar cu ocazia documentarii pentru acest articol, Insula de corali a luat loc pe lista mea de lecturi.


In concluzie, e rau sa te inspiri? Nu. E urat sa ciordesti insa? Da. Cu siguranta. La baza a orice, sta ceva ce a inspirat, un remix, o combinatie. Nu e nimic rau in asta. Insa e rau sa furi cu premeditare.

Ca sa rezum, fiecare om este un remix, o combinatie intre ADN-ul parintilor.


sursa imagini: pixabay.com si pexels.com

2 thoughts on “De unde s-a inspirat William Golding pentru „Imparatul Mustelor”?”

  1. Chiar daca autorul s-a inspirat din alta parte, avand in vedere ca a creat o alta poveste cu personaje cu caractere diferite, nu vad raul. Imi dau seama ca exista mai multe carti ce seamana intre ele ca subiect, dar abordarile sunt altele.

    1. Dar nu am zis ca e ceva rau in asta. 🙂
      Ba din contra, mie imi place foarte mult ideea de a lua ceva vechi si a-l transforma in ceva nou, dandu-i propria patina, propriul vibe. Nu am zis ca e ceva rau sa te inspiri dar e ceva urat sa iei pur si simplu.

      Merci de vizita 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *