Care este diferenta dintre inventie si inovatie?

Am mai zis si cu alta ocazie, oamenii folosesc in general anumiti termeni fara sa-i inteleaga. Stiu ca sunt termeni care cumva seamana, unii seamana din punct de vedere al constructiei, altii seamana ca sensuri. Da, inteleg asta.

Ar trebui totusi sa ne dam silinta si sa vedem in ce situatie se foloseste, ce termen, ca sa nu cadem in penibil. Suntem in era informatiei, gasesti raspunsul la un simplu search pe net.

#diferenta dintre inventie si inovatie

Ca de obicei cand am articole din seria diferenta dintre  o sa apelez la dexonline si apoi voi interpreta sa zicem rezultatele sau invers.

INVÉNȚIE, invenții, s. f. 1. Rezolvare sau realizare tehnică dintr-un domeniu al cunoașterii care prezintă noutate și progres față de stadiul cunoscut până atunci; (concr.) obiect, sistem tehnic etc. inventat. 2. Afirmație care susține ca adevărate lucruri inexistente, imaginare, mincinoase; p. ext. minciună. 3.Căutarea și alegerea ideilor și argumentelor adecvate într-un discurs sau a ideilor și temelor corespunzătoare într-o creație artistică. 4. (Muz.; în forma invențiune) Mică piesă muzicală în stil contrapunctic, imitativ, specifică barocului. [Var.invențiúne s. f.] – Din fr. invention, lat. inventio, -onis.

Vasazica, inventie inseamna ceva nou, ceva care sa asigure un progres tehnic, ceva realizat de la zero. Asadar, o curea de exemplu este o inventie. Retine exemplul si sa mergem mai departe.

INOVÁȚIE, inovații, s. f. Noutate, schimbare, modificare. ♦ Rezolvare a unei probleme de tehnică sau de organizare a muncii cu scopul îmbunătățirii (productivității) muncii, perfecționării tehnice etc. [Var.: (înv.inovațiúne s. f.] – Din fr. innovation, lat. innovatio, -onis.

Asadar, faptul ca in locul de catarama la cureaua aia de care vorbeam mai sus, ai pus o sarma si un carlig, nu inseamna ca ai inventat ceva. Inseamna in cel mai bun caz ca ai inovat. De ce? Pentru ca ai luat ceva existent, o inventie, pe care ai adaptat-o.

Cu alte cuvinte, te-ai descurcat romaneste dar asta nu inseamna ca ai inventat ceva.


sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *