a decalota sau a decoleta

Care este diferenta dintre a decalota si a decoleta?

Mai sunt paronime de discutat? Mai sunt, mai sunt. Si astazi discutam despre doi termeni foarte interesanti si care pot crea mai multa confuzie decat s-ar crede la prima vedere. Marturisesc ca ma abtin totusi cat pot sa nu fac ceva glume mai neortodoxe, mai ales cu privire la primul termen. Dar hai sa vedem totusi care este diferenta dintre a decalota si a decoleta.

Ca de obicei pentru astfel de articole, vom apela la dexonline, ca sa avem o baza de pornire. Iti propun inainte de a citi mai departe sa te gandesti la al doilea termen. „Decoleta” oare ghicesti ce inseamna? Eu n-am reusit.

Diferenta dintre a decalota si a decoleta

Si hai sa incepem cu primul termen. Intr-un anumit context, in limbaj popular, poate fi sinonim cu „a beli”. Ce anume, decide fiecare.

decalota vb. tr. 1. A descoperi membrul viril prin darea înapoi a prepuțului. 2. A îndepărta chirurgical calota craniană. (< fr. décalotter)

Ok, deci discutam de un termen folosit se pare cu scopuri medicale.

decoletavt [At: DN2 / Pzi: ~tez / E: fr décolleter1 (Teh) A prelucra la strung un material de forma unei bare în piese care, atunci când sunt gata, sunt tăiate succesiv din aceasta. 2 (Agr) A îndepărta frunzele de sfeclă la recoltarea rădăcinilor destinate fabricării zahărului.

Ok, deci, ai ghicit sau nu? Cum spuneam, eu nu. In DOOM 2021, inteleg ca are sensul de „a prelucra”. Iar in definitii mai vechi, apare cumva si varianta de „a despacheta”. Evident, prima data m-a dus cu gandul la „colet”. Dupa cum se vede insa, nu acesta este sensul sau cel putin nu acesta este sensul principal.


In concluzie, diferenta dintre a decalota si a decoleta, este una substantiala. In afara de asemanarea ca forma, nu au nimic in comun.

Primul termen, a decalota, este un termen ce defineste actiuni medicale (mai mult sau mai putin). Pe cand a decoleta, este un termen ce defineste o activitate tehnologica sau una agricola. Un pic ciudata mi se pare si distanta dintre cele doua sensuri pentru acelasi termen. E ceva sa treci de la strung la agricultura.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *