afis blestemul varcolacului 1961

Blestemul varcolacului

Ce faci cand ai de-a face cu un domn care nu prea se epileaza, nu merge nici la dentist sa scape de colti si nu-i mai place nici shaorma, ci e un pic canibal? Daca solutiile standard, adica biserica si inchisoarea nu merg? Nesimtitul nici macar nu-i vampir sa poti sa-i dai cu niste mujdei pe la nas, vreun lant de argint in cap sau din astea.

Prezentat ca horror, Blestemul varcolacului, a aparut in 1961 in regia lui Terence Fisher. Nu mi s-a parut absolut deloc ca ar fi horror, nici macar la thriller nu l-as incadra. Scenele care ar putea speria pe cineva sunt extrem de putine, le numeri pe degete. Cred ca te-ai putea speria cu adevarat daca ai avea niste probleme emotionale serioase, altfel nu sunt motive.

sinopsis Blestemul varcolacului

Intr-un orasel din Spania, apare un cersetor. Tot cauta de mancare dar oamenii revoltati il trimit la marchizul locului, un fel de vampir economic. O fi fost politician in Romania, intr-o viata anterioara.

Cersetorul merge, marchizul il ia la misto si apoi i-l daruieste sotiei sale, proaspata marchiza. Niste glume proaste il costa pe cersetor parnaia, pentru ca marchizul nu le apreciaza. Toata lumea uita insa de cersetor si ramane in inchisoare vreo 30 de ani. Acolo se imprieteneste cu o fetita muta, fiica temnicerului.

Din motive relativ similare si aceasta are cam aceeasi soarta, imparte inchisoarea cu cersetorul si asta o sa fie sursa problemelor de mai tarziu ale acestui orasel. Douazecei spre treizeci de ani mai tarziu, apare un domn care suceste capul femeilor, la propriu.

ochiul critic

Poveste clasica, o fi fost fresh atunci, nu stiu ce sa zic. Nu e nici acum asa fumata dar nici nu iti violeaza imaginatia.

Ca scenariu, mi s-a parut simplut. Jocul actoricesc a fost decent, iar prezenta lui Yvonne Romain, a facut toti banii, absolut delicioasa aparitia ei. Nu ma crezi? Ia vezi mai jos.

Muzica ok, decoruri decente, desi vopseaua care reprezenta sangele e un pic cam rosie. Sunt si cateva chestii care nu mi-au placut sau au fost plictisitoare.

Mai intai, nu e clar care este cauza transformarii in varcolac. Cersetorul care o violeaza pe mama varcolacului, dupa 20 de ani in inchisoare se pare ca se alege cu par pe maini si chestii de genul? De ce? N-are logica. Un al doilea posibil motiv, pare sa fie faptul ca s-a nascut in ziua de Craciun si ca ar fi pacat, dar nu e clar in film.

Apoi, ataca prea putin. Pentru un film care ar trebui sa fie horror, varcolacul ala e chiar baiat. Eu stiu oameni prin Berceni pe la mine care sunt mult mai putin pacifisti si ei nu sunt varcolaci. Sunt vreo 15 minute cred in care apare, incolo aproape ca uiti ca te uiti la un horror. Scenele finale sunt boring, vreo 6 minute cand ne uitam la un om-lup ce face parkour pe niste cladiri urmarit de oameni, pe jos. Adica el alearga pe cladiri si oamenii dupa el, dar atat. Nu tu sa arunce aia cu pietre sau sa traga cu arma dupa el, nu tu sa arunce el cu chestii de pe cladire, sa urle, sa sara pe ei, sa faca naiba ceva. Un varcolac ar trebui sa fie agresiv din nastere si nebun, temerar.

Per total nu e pierdere de vreme dar nici un film care sa te rupa. Daca te plictisesti maxim si vrei sa te uiti la un film medieval, atunci il poti lua pe asta. Ca si personajul principal e o struto-camila, producatorii nu au fost siguri daca vor sa faca o drama, un horror, un film de dragoste etc. Rezultatul a fost un film cu elemente din toate dar fara elemente definitorii si asta il face un film mediocru.


Trailer aici


surse imagini: wikipedia.org si arhiva personala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *