Biblia schimbata dupa bunul plac, cu scopul de a proteja cetatenii

Oare de cate ori mana umana, criminala, a manipulat vointa divina? In Fratii Karamazov a lui Dostoievski este un fragment de cateva pagini in care autorul explica de ce, daca s-ar intoarce Iisus acum, n-ar fi acceptat de cler. Si are dreptate, perfecta dreptate. 

Citeam cartea de mai jos, Chicago sub teroare  si am gasit paragraful asta.

Se specifica clar in acest paragraf ca in timpul prohibitiei, in USA cel putin, niste domni au modificat cel putin o bucata de Biblie. De ce? Pe motiv ca nu prea le-a convenit lor si ca domnle, instiga la bautura.

Ok, sa zicem ca aveau un scop nobil in spate… sa zicem, pentru ca si drumul spre iad este pavat doar cu intentii bune, dar asta e alta discutie.

Asta inseamna ca au avut dreptul sa modifice Biblia dupa propiile lor gusturi si chef? Eu zic ca nu, nu mi se pare normal. Nu este orice carte, ci Biblia, baza crestinatatii, nu mi se pare normal sa te joci cu acea carte dupa cum ai tu chef.

Vazand chestia asta, nu m-am putut opri sa nu ma intreb, oare de cate ori s-a mai facut asta, fara sa stim noi? Aia prin Evul Mediu nu cred ca au facut asta, prostimea nu stia sa citeasca atunci si nici nu prea existau carti.

Dar mai incolo, de cand a aparut „civilizatia”, incep sa-mi fac griji. Mai ales ca sunt sigur ca „baietii destepti”, s-au prins de o groaza de timp ca oamenii pot fi un pic manipulati prin religie.

Deci Biblia, asa cum o stim noi astazi, oare de cate ori o fi fost manipulata inainte de a avea aceasta forma „finala”?

Evident, nu doar faptul ca a fost manipulata mi se pare naspa ci si simplul fapt ca sunt convins ca daca s-a intamplat asta, s-a pierdut din sens. E demonstrat ca e de ajuns sa schimbi o virgula cateodata si se duce tot sensul.

Care sunt consecintele unor manipulari grosolane si a traducerilor? Oare in ce masura a fost alterat sensul initial si de cater ori Biblia schimbata? Probabil nu voi afla niciodata.

3 thoughts on “Biblia schimbata dupa bunul plac, cu scopul de a proteja cetatenii”

  1. Kocsis Monica Ana

    Binenteles,de-a lungul timpului s-a pierdut sensul adevaratei biblii! Bine punctat in acest articol ,in functie de interesele unora,a fost interpretata,iar prostimea este indusa in eroare. Nu degeaba se spune:crede si nu cerceta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *