„Apus de soare” cred ca este printre putinele piese de teatru pe care le-am citit vreodata. Imi aduc aminte ca o gasisem prin pod, pe la tara si m-am apucat sa o citesc, recunosc, in scarba. Nu eram obsinuit cu stilu de teatru si imi era greu. Cu toate asta, am impresionat-o pe profa de romana in clasa a 9-a cand a intrebat daca stim/am citit o piesa de teatru si am raspuns doar eu. Am impresionat-o mai ales ca nu prea aveam fata de cititor ci mai degraba de nu stiu, terorist care arunca carti pe foc? Nu s-au schimbat prea multe nici pana azi.
Apus de soare
„Apus de soare” este o drama in 4 acte cu o actiune ce are loc intre 1503-1504. Ne prezinta viata de la curte in perioada lui Stefan cel Mare. De fapt, ne prezinta cam ultima perioada din viata acestuia, „soarele” fiind evident el in piesa.
Pe masura ce m-am obisnuit cu stilul, a inceput sa-mi placa piesa in ciuda faptului ca mie nu mi-au placut niciodata dramele. Sunt prea multe in viata reala, nu le mai vreau si in carti si in filme.
Este o opera consistenta cand e vorba de personaje, contine vreo 40-50 de personaje cred, evident, o parte dintre ele sunt pasagere. Nu sunt personaje principale, au doar rolul de a le consolida pe celelalte.
Cum ziceam si mai sus, drama ni-l prezinta pe Stefan cel Mare accidentat. Are un picior beteag, a fost lovit in razboi si acum a facut cangrena. Pe langa el este cam toata curtea si rudele, toti cei care-l indragesc, plus vreo doi doctori dintre care unul italian. Toata lumea se chinuie sa-i salveze viata insa din pacate s-ar putea sa nu fie chiar asa usor cum si-ar dori ei.
Daca nu ma chinuie memoria, tot in prim-plan este si fata lui Stefan cel Mare, care sufera profund pentru problemele tatalui.
Este o piesa foarte frumoasa, o drama cu un farmec aparte, ce te captiveaza rapid si te tine in priza. Nu stiu daca este relevanta si din punct de vedere al adevarului istoric, dar din punct de vedere literar sigur este relevanta.
Daca mai stiti si alte scrieri de genul, va rog sa lasati un comentariu mai jos.
Te inviti sa te uiti si prin celelalte recenzii carti, sigur gasesti ceva pe placul tau.
Daca ti-a placut articolul, te invit sa dai un like (si un see first) paginii Scriitori Romani si sa sustii literatura romana cu un share!
Sursa imagine: wikipedia.org