Aparate de sudura

Lumea de astazi, asa cum o stim noi se bazeaza pe cateva unelte sau procedee care au elevat tehnica si modul de viata, implicit. Fara revolutia industriala, omenirea nu era nici pe departe unde este in ziua de astazi.

Printre aceste unelte de care vorbeam mai sus se afla si aparatul de sudura, aparat vital pentru oriunde se lucreaza cu metal si cam peste tot se lucreaza cu metal. Metalul ne inconjoara, este foarte important in viata fiecaruia si este cel care ne da siguranta si incredere, fiindca ne bazam pe rezistenta lui.

Prelucrarea metalelor, se poate realiza in mai multe feluri. Metalele se pot forja, ceea ce faceau fierarii manual cu carbuni si ciocan. De asemenea, se pot fabrica si prin turnare, practic se incalzeste metalul pana se lichefiaza si apoi se toarna in matrite facute exact pe forma si dimensiunile obiectului dorit.

Insa una dintre cele mai folosite metode de prelucrare a metalelor este sudura. Este evident un procedeu ce se realizeaza cu un aparat de sudura. Ca toate obiectele industriale sau nu, si acestea au evoluat foarte, foarte mult in ultimii ani.

Din pacate, nu exista inca o singura metoda de sudura sau un singur tip de aparat care sa se potriveasca tuturor proceselor. Sunt mai multe metode de sudura, cum ar fi:

  • sudare electronica cu arc
  • sudura SEI – sudura cu electrod invelit, este practic metoda clasica de sudura
  • sudarea sub strat de flux
  • sudura de tip MIG/MAG
  • sudura de tip WIG/TIG
  • sudura cu flacara oxi-acetilenica
  • sudura prin presiune etc.

Metoda aleasa difera in functie de mai multe situatii, fiindca fiecare metoda are dezavantaje si avantaje. De exemplu, metoda cu electrozi este mai usor de invatat si acestia fac mai bine legatura intre metale, chiar daca vorbim de metale cu rugina. Au si avantajul de a fi mai usor de folosit in aer liber.

Ca sa-ti dai seama ce procedeu ar fi cel mai potrivit pentru tine, trebuie mai intai sa iei in calcul cateva variabile. Conteaza de exemplu:

  • tipul metalului de sudat, ce fel de metal este
  • grosimea materialului
  • pozitia in care trebuie realizata sudura
  • timpul avut la dispozitie

Nu in ultimul rand, conteaza experienta. Metodele fiind diferite, chiar daca principiul este acelasi, detaliile fac diferenta. Este ca si cum ai trimite un tip care a condus toata viata doar in oras pe circuitul de formula unu sau pe munte, la offroad. Da, principiul este acelasi, metodele sunt complet diferite.

Nu mai zic de faptul ca trebuie realizata o sudura de calitate care sa imbine obiectele intre ele. Sudura trebuie realizata in mod corect, in conditii de siguranta si imbinarea sa fie de calitate si  sa reziste.

Sudurile se folosesc si pentru creearea de noi obiecte dar si pentru repararea celor existente. In aceste conditii, o sudura prost realizata pune in pericol integritatea corporala a oamenilor, ba chiar mai mult decat atat, poate chiar viata. Un banal cutit imbinat prost, poate produce pagube si probleme. Nu mai vorbesc de o scara de exemplu, obiecte care pot provoca accidente serioase.

Cred ca este evident cat de mult conteaza ca sudurile sa fie executate corect in industria auto de exemplu, acolo unde orice punct slab poate afecta grav integritatea automobilelor.

Sursa imagine: pexels.com si tehnicbazar.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *