democratie suprimata multi comunisti la un loc

Am dat ordin sa dispara. Democratie suprimata.

democratie suprimata

Ziceam ca nu scriu de politica pe aici. Nu de alta, dar nu ma pasioneaza subiectul in mod deosebit, desi incerc sa tin pasul cu vremurile. Pe de alta parte cred ca e netul plin de tot felul de analisti si nu mai e cazul sa ma bag si eu. La politica si fotbal se pricepe toata lumea de altfel. Cand insa vezi lucruri ce duc spre o democratie suprimata… cam trebuie scris.

Citeam un articol pe hotnews despre Erdogan. Pentru cine nu are chef sa-l citeasca desi e scurt, articolul ne explica cum mister Erdogan, „presedintele” Turciei s-a hotarat ca nu-i mai place sa vada „arena” in numele stadioanelor de fotbal din Turcia. De ce? Pe motiv ca pe vremuri arena era un loc unde se sfasiau oameni, animale etc. Are dreptate partial.

Se pare ca fiind foarte hotarat, domnul a si dat instructiuni ministerului Sportului sa interzica acest cuvant. Da, asa a zis (daca articolul nu este prost tradus sau ceva de genul), sa fie interzis acest cuvant din denumirea stadioanelor.

Nici nu stiu de unde sa incep cu comentariile. Nici nu stiu cat de gresita este toata treaba. Cred insa ca macar acum e clar pentru toata lumea ca acolo nu mai poate fi vorba despre democratie si despre ceea ce unii numesc stat de drept. Nu cred ca e treaba presedintelui sa interzica sau sa nu interzica un cuvant. Imi aduce aminte de de Orwell, recent citita.

Insa ma uimeste cat de usor putem fi noi oamenii controlati. N-am nici cea mai mica iluzie ca se poate intampla lejer si la noi, chiar maine. Oricum n-avem timp de politica, suntem prea obositi pentru asta. E mai usor sa te uiti oricum la nu stiu ce show care sa te amuze decat sa-ti bati capul cu politica. Este de ajuns sa se taie netul ca oamenii sa fie complet debusolati. Suntem foarte legati de online, mult mai legati decat avem impresia.

Apoi tot in Turcia, acum vreo doi ani cand au fost proteste s-a taiat accesul la social media. De ce? Ca sa nu se mai stranga oamenii. Deci din nou, statul a urinat un pic pe democratie si libertate, din start.

Mi se pare insa ca asta poate fi un inceput nasol al unui mare si ultim conflict uman. Nu de alta dar puterea duce la megalomanie si asta e foarte nasol. Ma intreb de ce nu si-ar dori un lider de genul sa-si duca puterea spre alte culmi. De ce sa nu isi masoare si fortele cu vecinii, ca doar nu e singur. Un astfel de presedinte cu apucaturi de dictator si foarte razboinic poate fi extrem de periculos mai ales daca are la dispozitie cam a treia armata a lumii. Daca nu ma insel eu, pe locul asta este Turcia din acest punct de vedere.

Ca sa fie clar, aici nu conteaza daca domnul presedinte are sau nu dreptate cu acel cuvant ci conteaza doar ca el vrea sa dispara si e suficient atat. Este decizia lui, decizie luata pentru o tara intreaga si este de ajuns. Poate in curand nu-i place mai place nici vreo tara vecina.

Ce e de facut? Nu stiu, dar cred ca in 2017 cam in toata lumea este nevoie de un mare spirit civic si ochi beliti ca broasca cand vede barza.

Sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *