Documentar | Alone In The Wilderness – Singur in salbaticie | 2003

Ti s-a intamplat vreodata sa dai play la ceva sau sa deschizi o carte si sa ramai cu chestia aia pana se termina? E relatia pe care am avut-o eu cu acest documentar. L-am gasit din intamplare pe vimeo, l-am deschis un pic si am ramas setat pe el, minut cu minut.

De ce mi se pare asa interesant Singur in salbaticie?  Pentru ca ne prezinta povestea unui om care s-a mutat in salbaticie, de unul singur, un om care a decis sa faca totul ca pe vremuri.

Avem povestea lui Richard „Dick” Proenneke, care prin 1968, dupa ce a iesit la pensie cum ar fi, s-a mutat pe malul lacului Twin Lake din Alaska. Acolo a trait cam vreo 30 de ani.

Bun mecanic, fost soldat, tamplar+trecut si prin alte joburi, Dick a fost genul de om care si-a construit totul cu propiile maini, la propiu. S-a folosit doar de unelte traditionale, nu a avut unele gen curent ci doar ciocan, cuie, fierastrau, topor, dalta, burghiu etc. Folosind cu maiestrie toate aceste unelte si-a creat o cabana pe malul lacului, cabana ce mai exista si astazi si este in patrimoniul parcului national din zona respectiva.

In rest, Dick a trait singur, dupa propiile reguli, respectand insa natura si mediul inconjurator. S-a mutat inapoi in civilizatie abia pe la 82 de ani, cand mediul din Alaska devenise prea aspru pentru cineva de varsta lui.

Este un documentar pe care il recomand cu drag, pentru ca este un documentar simplu, bazat pe fapte reale. Am uitat sa mentionez ca Dick s-a filmat singur, practic punea camera, ii dadea drumul si-si vedea de treaba. Ca atare, se vede ca este un film sincer si real, fara inflorituri si chestii de genul.

Pe baza jurnalului sau, s-a scris si cartea cu acelasi nume. Cu siguranta ia loc pe lista mea, imi plac povestile de genul.

Sa nu uit, filmul are si o continuare, inceputa in 2011, detalii aici.

Sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *